0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
11. 8. 20245 minut

Olympiáda: nemáme se za co stydět

V Paříži poprvé globálně zafungovalo heslo „Rychleji, výše, silněji – společně“

Z minulé olympiády v Tokiu si Česko odvezlo jedenáct medailí, vůbec nejvíc ve své samostatné historii. V pořadí zemí tak skončilo na úžasném osmnáctém místě. Psal jsem tehdy z her pro náš tým oficiální publikaci dokumentující průběh soutěží a jeho úspěchy jsem tak měl z první ruky. Mělo to ale háček: ta ruka byla od Japonska vzdálená přes devět tisíc kilometrů. Olympijské hry totiž probíhaly během covidové pandemie, hranice byly zavřené a celý svět tak globální sportovní událost sledoval výhradně skrz televizní přenosy.

Letos hry v Paříži proběhly – alespoň z českého pohledu – v podstatě v opačném gardu. Soutěže sledovaly plné ochozy sportovních areálů, kde většinou vlála taky spousta českých vlajek; ticho na stadionech vystřídalo fandění plné emocí, které jako by si chtělo vynahradit ztracený čas. Naše bilance na druhou stranu nedopadla vůbec dobře. S pouhými třemi medailemi se naše reprezentace v době vzniku tohoto textu minulý pátek odpoledne držela v celkovém pořadí zemí až na konci třetí desítky a je to například poprvé, kdy si z atletických soutěží – pokud se o víkendu nestal zázrak – nepřivezeme ani jednu „placku“. Byla tedy pro nás olympiáda propadák, jak se už minulý týden začalo objevovat v médiích a na sociálních sítích?

↓ INZERCE

Ikonická poklona

Z pohledu čísel ano. Odborníci před startem her pro Česko tipovali až dvanáct medailí, čtyřikrát víc, než se reprezentaci podařilo získat. Až dosud jsme si nejhůř vedli před šestnácti lety v Pekingu, odkud si jich Česko přivezlo sedm. Co na tom, že od bronzu nás teď v řadě případů dělil úplný kousíček a třeba jeden z medailových obhájců z Tokia, oštěpař Jakub Vadlejch, skončil v Paříži čtvrtý s hodem, který by mu v Japonsku stačil s přehledem na zlato. Do Francie nyní zkrátka přijel soupeř z Pákistánu, který dokáže hodit o čtyři metry dál. A třeba u takového finále lezce Adama Ondry fanouška až bolelo u srdce, jak moc se během něj sportovec považovaný za jednoho z favoritů trápil. Olympijské heslo „rychleji, výše, silněji“ se ukázalo být nad jeho možnosti.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc