0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Kontext9. 8. 202411 minut

Hladík vymyslel, jak si poradit s odporem obcí. Prostě jim ve všem ustoupit

CHKO Krušné hory bude nejen největší, ale také nejděravější

„Dlouhá cesta domů? Pořiďte si zde apartmán.” (Loučná pod Klínovcem)
Author: Matěj Stránský

Má to být něco jako razítko úspěchu na práci ministra Petra Hladíka. Vyhlášení největší chráněné krajinné oblasti v Krušných horách, jejíž zakládání po dvou letech práce vrcholí a mohlo by být do příštích sněmovních voleb dokončeno, bude chránit 170 kilometrů dlouhé území na unikátní, od okolí odloučené náhorní plošině s přirozenými lesy, horskými loukami a památkově cennými vesnicemi. 

Turisty vyhlášení nového stupně ochrany prakticky nepostihne, průmysl už v Krušných horách není a obce v době, kdy se bolestně hledá shoda o vyhlášení národního parku na Křivoklátsku, souhlasily. Mnozí z místních lidí se na chráněnou krajinnou oblast (CHKO) naopak těší – hlavně ti, kteří v ní vidí lepší ochranu proti překotnému stavění, jež se v poslední době v některých částech Krušných hor odehrává. 

↓ INZERCE

Když ale ministr Hladík minulý týden zveřejnil podrobné mapy nové CHKO, zavládlo u oponentů masového stavění viditelné zklamání. Zatímco všechny dosavadní české CHKO tvoří kompaktní území a zahrnují i města včetně Třeboně, Broumova, nebo dokonce Děčína a přes jedno chráněné území vede dálnice, v Krušných horách volí stát zcela jinou strategii, která onen překvapivý souhlas samospráv vysvětluje.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc