0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Jeden den v životě28. 7. 20244 minuty

Přijde ještě druhá vlna

Náš druhý podvečer na festivalu Pohoda. V dešti, který právě začal, ladíme outfit, abychom se nemuseli pořád vracet do zázemí. Devítiletá Mia má jasné preference: horská dráha, cukrová vata a kids play zóna. Nejdřív ale všichni tři v potu skáčeme v největším stanu na Franze Kafku od P/\STi. Organizátoři nám podávají co chvíli vodu. Neexistuje minuta, kdy by některý z nich pohledem nekontroloval hydratační stav. Mia má hlušící sluchátka, ale i tak říká v půlce, že už by šla… na kolotoč. 

U cukrové vaty opakují, že se čeká bouřka, a jakmile přijde, stánek zavře. Tak aby ti za námi zbytečně nečekali. Organizátoři i účinkující z amplionu hlásí o pár minut později: Bude silná bouřka, běžte se co nejrychleji schovat do aut. Do aut, zdůrazňují. Zábava je fajn, ale bezpečnost je důležitější, dodávají klidně, ale jasně. Přítel May bere Miu a jdou rychle přes celý areál rovnou k autu. Já si jdu do úschovny pro počítač, vím od organizátorů, že na to a cestu k autu mám maximálně deset minut. Chvíli to trvá, je fronta. Jdu a počítám si minuty. Blesky jsou daleko a hromy neslyším, ale spěchám. Chci jít spodní cestou kolem našich stanů. Ale už to začíná. Obrovská průtrž. Nějaký kluk mně ještě pomáhá kladivem zatlouct kolíky, a pak vedle sebe běžíme. 

↓ INZERCE

Déšť je tak hustý, že se v něm skoro nedá dýchat a bolí do hlavy i ramen, stany okolo se bortí a létají z nich věci, narážejí na plot. Pomáhám mamince se třemi malými dětmi. Mám pocit, že plavu vertikální vodou. Běžíme jako tisíce lidí. Je to těžké, ale všude je organizace. U hlavní brány, kam je třeba se dostat, není žádná panika, žádná fronta. Není ani prostor se ztratit nebo zůstat sám. Díky tomu běžím rovnou k autu. May bliká světly, protože je přes déšť temno. Sedačka pode mnou je okamžitě promočená. Čekáme. Vidíme, jak rychle jezdí sanitky i technické služby, včetně malých jeřábů. Po nebi létají divoce blesky. Myslíme na to, jestli není potřeba pomoct. Mia se bojí o lidi a je smutná, že nestihla horskou dráhu.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc