0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
28. 7. 20243 minuty

Pokopané sebevědomí

Zuzana Boehmová
Author: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt

Poté, co jsem své malé syny poslala na příměstský fotbalový tábor v Praze, těšila jsem se, že se jim zlepší čeština a třeba si najdou i kamarády na léto, které trávíme doma. Zlepšili se ve střílení gólů, ale získali několik dalších lekcí, které jsme si rozhodně neobjednali. 

První byla v homofobních urážkách, které místní děti perfektně ovládaly a používaly ke vzájemnému ponižování, jako by byly součástí denních tréninků. A fackování a kopání se mezi sebou? Prakticky jako podání ruky. 

↓ INZERCE

Druhá lekce byla také bolestivá. Trenéři – ano, dospělí, kteří měli děti na starosti – používali facky jako kázeňský prostředek. To, za co by v USA instruktor okamžitě ztratil licenci a dost možná by své chování musel vysvětlit i policistům, může být bohužel na českém sportovišti prostě všední den. A ano, už jsem slyšela, že „tady se to tak nebere“ a „jsou to jen vtipy“ – ať už homofobie nebo že to dospělý s dětmi v náročné situaci takzvaně přepískne – a že hledám problémy tam, kde nejsou. Ale to podle mě může člověk tvrdit, jen když se ho to vůbec netýká. A rodiče sedmiletých dětí by měli počítat s tím, že se jich to může týkat. Proč tolerovat kulturu, která zesměšňuje gaye, když nevíte, jestli se vaše dítě za pár let nezamiluje do partnera či partnerky stejného pohlaví? 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc