0:00
0:00
Kontext16. 7. 202415 minut

Profil vítěze rakouských voleb: Chce „kompostovat“ Zelené a zvrátit odkaz roku, v němž se narodil

V jedné eurofrakci. (Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán) 
Autor: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP / Profimedia

Aktualizace

Rakouský lidovecký kancléř Karl Nehammer (ÖVP) uznal porážku své strany v parlamentních volbách a vítězství pravicově populistických Svobodných (FPÖ). Lidová strana ale podle něj musí dostát svým slibům. Mezi nimi byl i ten, že nevstoupí do koalice s FPÖ, pokud by si její lídr Herbert Kickl nárokoval post kancléře. Kickl sám už v televizi prohlásil, že jeho strana je připravena vést vládu. "Byla to opravdová stíhací jízda a my jsme se nedokázali dostat na první místo," připustil šéf lidové strany i vlády. Úkolem pro budoucnost je podle něj nyní podrobně vyhodnotit výsledky a zjistit, "proč radikálové dostali více hlasů než my, kteří zastupujeme sílu středu". Podle aktualizovaného průzkumu, který nabídly agentura APA a televize ORF, získává FPÖ 29,1 procenta hlasů. Druhá podle této sondáže vzniklé ve spolupráci se společností Foresight skončila ÖVP se ziskem 26,3 procenta. Třetí je ve stejném odhadu opoziční Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) s 21 procenty. Přečtete se následující profil Herberta Kickla:

Nový rakouský parťák Andreje Babiše miluje ostrá slova. „Kdo se uměl dloubat v nose, ten hned platil za specialistu na ušní, nosní, krční. Kdo si stříhal nehty, ten platil za ortopeda,“ řekl například o úrovni vzdělání uprchlíků, kteří v roce 2015 přišli do Rakouska. A Zelené, „ty politické zoufalce“, navrhl „kompostovat“. 

↓ INZERCE

Herberta Kickla přesto necharakterizují provokativní či pobuřující citáty. Šéf rakouských Svobodných (FPÖ) opakovaně řekl, že ho v politice pohání dalekosáhlý a velmi akademicky znějící cíl: chce zvrátit odkaz roku, v němž se narodil. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc