Krev není vodka, jak se říká. Ale ani vodka už není vodka. Na trh přichází nealkoholický alkohol. Kromě vodky i gin, rum a také nové chutě, vše bez alkoholu. A nedivte se. Je to prostě jeden z těch skvělých produktů dnešní doby, které mají jen samé výhody.
První výhoda je, že v nich není alkohol. Společnost W/O, jako „without“ čili bez, začala některé druhy dovážet do ČR a minulý týden vytvořila pro jejich propagaci nealkoholický pop-up bar. CosNoPolitan a další no-koktejly se tu popíjely už od rána (druhá výhoda), a přesto se nikdo nekymácel a nevykřikoval, protože si připadal neskutečně vtipný. Naopak všichni se soustředili (třetí výhoda) na výklad o vzniku nealkoholických alkoholů. Připravují se ze surovin podobných alkoholům s alkoholem. A to buď jejich macerací, nebo parní destilací. Nebo též normální destilací, přičemž vznikne alkohol a ten se pak zase odstraní – ano, slyšíte dobře a ne, není to nesmyslné počínání. Protože na jeho konci je žádaný produkt, alkohol bez alkoholu. Namísto vodečky voňavá vodička.
A že prý trend je „mindful drinking“ čili uvědomělé pití a že lidé se dnes častěji chlubí tím, že nepijí, než tím, kolik toho vypili. S nealko alko se můžou chlubit obojím zároveň, čtvrtá výhoda. Nutno říct, že tahle tendence do Česka zatím až tak nedorazila – v množství zkonzumovaného lihu se držíme na čtvrtém místě v Evropě, ani počet dopravních nehod, trestných činů a úrazů pod vlivem alkoholu nijak zvlášť neklesá. Pod vlivem ne-alkoholu by to mohlo být…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu