0:00
0:00
Od věci24. 2. 20184 minuty

Někdo to rád ostré

Nasadit respirátory a jde
se na to. (Majitelé firmy, zleva Richard Belžík a Jan Jašek)

Před lety začínali s jedním hrncem a chilli papričkami v květináčích na balkonu brněnského paneláku. Teď majitelé firmy My-Chilli získali ve Spojených státech „omáčkového Oscara“. Přitom se vaření barbecue omáček pořád věnují jen o víkendu. „Chceme, aby nás to hlavně bavilo,“ říká Jan Jašek, jinak ředitel vývoje v nadnárodní softwarové společnosti.

V USA, zemi zaslíbené barbecue a méně či více pálivým chilli omáčkám, jste před pár týdny na soutěži The World Hot Sauce Awards získali první cenu. Jak se to dvěma Jihomoravákům podaří?

↓ INZERCE

Abych to upřesnil, obsadili jsme nejen první, ale i třetí místo – zlato jsme získali za barbecue omáčku se sušenými rajčaty v kategorii středně pálivých BBQ, bronz za rajčatový džem s koriandrem v kategorii džemy a rosoly. V soutěži, která se koná v Louisianě, jsme bodovali už minulý rok: stříbrem za cibulové čatní a bronzem za hořčičnou omáčku s medem.

To nicméně nevysvětluje, jak se vám to podařilo.

To musím nejspíš začít tím, jak jsme se k vaření nachomýtli. Před pár lety jsme se pohybovali kolem soutěží v pojídání chilli papriček, kde se sejde až kolem pěti tisíc českých nadšenců. Hodně lidí z téhle komunity si zkouší chilli omáčky nebo chilli masti vyrábět doma, což byl i náš případ. Primárně jsme omáčky začali vařit na tyhle soutěže a měly úspěch.

Jak přesně jste začínali?

Od nuly – s jedním hrncem v jedné místnosti,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc