Před lety začínali s jedním hrncem a chilli papričkami v květináčích na balkonu brněnského paneláku. Teď majitelé firmy My-Chilli získali ve Spojených státech „omáčkového Oscara“. Přitom se vaření barbecue omáček pořád věnují jen o víkendu. „Chceme, aby nás to hlavně bavilo,“ říká Jan Jašek, jinak ředitel vývoje v nadnárodní softwarové společnosti.
V USA, zemi zaslíbené barbecue a méně či více pálivým chilli omáčkám, jste před pár týdny na soutěži The World Hot Sauce Awards získali první cenu. Jak se to dvěma Jihomoravákům podaří?
Abych to upřesnil, obsadili jsme nejen první, ale i třetí místo – zlato jsme získali za barbecue omáčku se sušenými rajčaty v kategorii středně pálivých BBQ, bronz za rajčatový džem s koriandrem v kategorii džemy a rosoly. V soutěži, která se koná v Louisianě, jsme bodovali už minulý rok: stříbrem za cibulové čatní a bronzem za hořčičnou omáčku s medem.
To nicméně nevysvětluje, jak se vám to podařilo.
To musím nejspíš začít tím, jak jsme se k vaření nachomýtli. Před pár lety jsme se pohybovali kolem soutěží v pojídání chilli papriček, kde se sejde až kolem pěti tisíc českých nadšenců. Hodně lidí z téhle komunity si zkouší chilli omáčky nebo chilli masti vyrábět doma, což byl i náš případ. Primárně jsme omáčky začali vařit na tyhle soutěže a měly úspěch.
Jak přesně jste začínali?
Od nuly – s jedním hrncem v jedné místnosti,…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu