Možná přijde i Frankenstein
Co odhalilo dvacet let života s geneticky modifikovanými potravinami
V květnu roku 1994 uvedla firma Calgene na trh ve Spojených státech zbrusu nové rajče. Odrůda se jmenovala Flavr Savr, a přestože na první pohled vypadala normálně, v hloubi jednotlivých buněk skrývala překvapení. Vědcům se po mnoha letech výzkumů a desítkách milionů investovaných dolarů podařilo pozměnit gen odpovědný za produkci jistého enzymu, který má na svědomí naleptávání buněčných stěn dužniny a způsobuje tak měknutí zralého plodu. Nové rajče produkovalo enzymu méně, a podléhalo tedy pomaleji zkáze. Rajče Flavr Savr bylo ve skutečnosti prvním geneticky modifikovaným organismem, který prošel schvalovacím procesem vládních úřadů a vstoupil do běžného světa.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu