0:00
0:00
21. 10. 20122 minuty

Editorial: Sladké nehlasování

V anglosaském světě se vždy po volbách analyzuje, která část společnosti souboj rozhodla. Někdy jsou to národnostní menšiny, jindy věřící, ženy či muži. Rozhodující část se pak stane svým způsobem tváří voleb. V Česku je společnost poměrně homogenní, takže to není tak snadné. Nicméně letošní volby jednu tvář mají: nevoliče.

Miliony lidí, kteří zůstali doma, ovlivnily zásadně podobu výsledku. Nelze říct, že by to bylo nějaké vybočující číslo (pokud srovnáváme s předchozími volbami do krajů a Senátu), ale vzhledem k výsledkům hlasování se zvyšuje zajímavost otázky: Kdo a proč zůstal doma? Proto jsme se rozhodli vedle jiných textů připravit i portréty několika lidí, kteří nevolili. Co je k tomu vedlo? Z jaké společenské skupiny pocházejí? Jak vidí svůj život a jaké slovo chtějí mít? Viz článek na straně 22.

↓ INZERCE

V tomto vydání Respektu jsme se také mimo jiné rozhodli psát o cukru, který je podle vědců stále větším problémem. Tedy jeho velká konzumace. „V mozku cukr startuje podobný vzorec chování jako některé drogy,“ říká psycholog Anthony Sclafani z Brooklyn College v New Yorku.

Problém je, že cukr se dnes dává i do potravin, do nichž rozhodně nepatří. Spotřeba tudíž roste a naše závislost na něm rovněž. Co to s námi dělá a jak tomu čelit, píše Karolína Vránková v článku na straně 30.

editorial Autor: Respekt

Závěrem ještě jedna radostná zpráva. Snímek fotografa Respektu Milana Jaroše vyhrál prestižní Czech Press Photo. Šlo o fotografii z loňského pietního shromáždění po smrti Václava Havla. Za celou sérii ze smutečního rozloučení pak získal i druhou cenu v kategorii Reportáž. Navrch ještě obdržel čestné uznání v kategoriích Každodenní život a Příroda a životní prostředí. Další fotograf Respektu, Matěj Stránský, získal čestné uznání v kategorii Reportáž.

Kolegům gratulujeme a vám, vážené čtenářky a vážení čtenáři,
přeji inspirativní čtení.

Erik Tabery

Erik Tabery Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].