0:00
0:00
Civilizace12. 9. 20104 minuty

Ta chuť je dobrá kedlubnová

Na pražských zeleninových trzích prodával už její dědeček a otec. Eva Rozendrofová vstala minulou středu v pět ráno a spolu se synem se z jejich rodinného statku v Tišicích na Mělnicku poprvé vydali do Prahy navázat na rodinnou tradici. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se totiž poprvé konal farmářský trh.

Astronaut
↓ INZERCE

Máte dobrou zeleninu?

Kdo ji bere, každý říká, zelenina od Veselů (rodiče se jmenovali Veselí, pozn. red.) je nejlepší. Je to úplně jiné, než co si koupíte v krámě. Úplně jiná vůně a chuť, třeba u kedluben taková dobrá kedlubnová, to ty holandské nikdy mít nebudou.
Ono taky nejde jenom o to, kde ta zelenina vyroste, ale z jakého je semene. Koupili jsme třeba na pole holandské okurky, mají velký výnos, za každým listem okurka, ale ta chuť to není.

A jaká byla dnešní tržba?

To ještě nemáme spočítané, ale prodali jsme všechno, co jsme přivezli, a pořád jsme měli frontu. Měli jsme pět metráků brambor, sto dvacet svazků mrkve, kadeřávek, ředkvičky. Okurky už jsme neměli, škoda, že jsme sem nejezdili dřív.

Jak jste prodali okurky?

Měli jsme nakládačky, krásné, prodali jsme to všechno překupníkům, ale s nimi je to vždycky těžké. Oni nám dají deset korun za kilo a vymlouvají se, že víc to nejde. A pak je prodají za třicet. Tady bych si je taky mohla prodat za třicet jako oni. Problém je, že ty jejich ceny jsou tak nízké, že se to vůbec nevyplatí. Okurek, co se u nás pěstovalo, ale dneska už to nikdo nechce dělat, protože okurky jsou náročné na ruční sběr a nikdo se nechce ohýbat kvůli pár korunám. Nebo cibule. Všetatská cibule byla vyhlášená, dneska už ale nenajdete žádného soukromníka, aby u nás pěstoval cibuli nebo…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc