
Evropští spotřebitelé si vynutili redukci chemikálií v potravinách


Písmeno E si kdysi na obaly evropských potravin našlo cestu coby nezpochybnitelná záruka bezpečí. Dnes se z něj ale stala téměř nadávka. Chemické látky, které bývaly příslibem nezávadnosti potravin, čím dál víc lidí nechce v jídle ani vidět. Důkazy o jejich škodlivosti sice nejsou jednoznačné, ale Evropská unie i zákazníci tlačí výrobce jídla k opouštění chemických přísad. Náš jídelníček čeká doba velkých změn.
Fantastický odstín
„Tenhle rok byl zlomový, pro nás i celé odvětví,“
říká pár dní před Silvestrem mluvčí české pobočky potravinářského gigantu Nestlé
Martin Walter
. V malé prosklené zasedačce efektně vystrčené nad obrovské foyer ústředí pražských čokoládoven v Modřanech se na stole povalují obaly cukrovinek, za zády mluvčího protéká umělý vodopád a celému prostoru moderní budovy vévodí obrovský žlutý reklamní pytlík od bonbonů JoJo. „Barvy si bereme z přírody,“ informují návštěvníka rozesmátá želatinové figurky, která evidentně usilují hlavně o pozornost dětí.
Není to tak dlouho, co zářivé bonbony stejně jako řada dalších cukrovinek z nabídky Nestlé získávaly své barvy docela odjinud. Čistě chemické přísady jako tartrazin, chinolinová žluť nebo potravinářská červeň Poinceau 4R dokázaly…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu