Občas něco děláte zkrátka proto, že to umíte. Lidé umějí vyrábět etanol už od úsvitu civilizace, ne-li ještě déle. To se vezme tekutina obsahující cukr. Přidají se kvasinky. A čeká se. Už tisíc let lidé také umějí tento etanol oddělit z původního cukerného roztoku a zpracovat ho do více či méně čisté formy. Musí se zahřát, zachytávají se výpary, které z něj stoupají, a ty se pak ochlazují, dokud nezkapalní.
Výsledný produkt hoří. Když Henry Ford před sto lety experimentoval s automobilovými motory, etanol jako palivo vyzkoušel. Ale zavrhl ho – a z dobrého důvodu. Množství tepla, které získáte spálením litru etanolu, je o třetinu menší než z litru benzinu. Navíc vstřebává vodu z atmosféry. Pokud se nesmísí s jiným palivem, například benzinem, výsledkem je koroze, která za pár let může zničit těsnění motoru. Tak proč je etanol najednou zase v módě? Tuto otázku si v současnosti kladou i mnozí biotechnologové v Americe.
Nasnadě je odpověď, že etanol se vyrábí z rostlin, a je tudíž „zelený“. Oxid uhličitý, který vzniká při jeho spalování, byl ještě donedávna v atmosféře. Vrátí-li se tedy tento CO2 zpátky do ovzduší, nemůže mít žádný nepříznivý vliv na podnebí. To je sice pravda, ale skutečným důvodem, proč se etanol stal favorizovanou zelenou náhražkou benzinu, je skutečnost, že ho lidé umějí vyrábět – a pak jsou tu ještě dotace nabízené americkým…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu