Bývaly doby, kdy v Německu platilo, že láska je láska, umění pastva pro oči a cestování novým náboženstvím lidstva. Když tu začalo nést desetiletí po válce pěstované německo-francouzské přátelství plody a z Germánů se stali - gurmáni. I seriózní statistiky dnes v Německu hovoří o trendu, kdy většina obyvatel považuje stolování za lásku, jídlo za pastvu pro oči a vaření za nové náboženství lidstva. Na tuto skutečnost poukázal přednedávnem i jeden publicista, který si povšiml, že když se dnes v běžné mluvě řekne „Ital“ nebo „Řek“, automaticky se většině Němců vybaví restaurace s příslušnou národní kuchyní.
Tento trend neunikl přirozeně světu masmédií. Éra nekonečných talk show již po několika letech totálních vyčerpání směřuje k definitivnímu konci a stále častěji chodí němečtí prominenti do televizních studií nikoliv hovořit, ale vařit. Mezi hlavní hostitele a šéfkuchaře těchto kulinářských pořadů patří vedle manželky spolkového prezidenta Herzoga i hvězda zábavné publicistiky Alfred Biolek. Zatímco však paní Marianne Herzogová nechává zástěry po svých hostech vydražit na dobročinné účely, povyšuje druhý jmenovaný diskuse o kvalitách oleje z vlašských ořechů do vznešeného stavu společenského drbu.
A právě ve zmíněné diskusi o přednostech zmíněného oleje byla Biolkovým partnerem kultovní postava německé alternativy a lídr slavných Einstürzende Beubauten Blixa Bargeld. Ten Blixa Bargeld, který ještě v roce 1992 syčel svým mefistofelovským hlasem na desce "Tabula…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu