Češi loni utratili za zboží z dovozu neuvěřitelnou částku: sedm set padesát miliard korun. To je o dvě stě miliard víc než rok předtím. Naše rozhazovačnost vyděsila dokonce i liberální vládu, která se proto snaží příliv zahraničních lákadel omezit nejrůznějšími ekonomickými tlaky. Měli bychom tedy znovu „utáhnout opasky“ a luxus z ciziny si opět aspoň na čas odříct. Ideál zaslíbeného kapitalistického světa, kde každý bez velkých starostí konzumuje, tak dostal další vážné trhliny. Proto není vyloučeno, že se i v Česku - ostatně po vzoru našich západních sousedů - začne hledat nový druh luxusu, který se nevyčerpá nákupem značkového zboží.
Ryby od Diora
V hlučném a zaprášeném koutě pražského Smíchova, hned vedle nedávno zbořené Tatrovky, stojí restaurace La Cambusa. Návštěvník, kterému se podaří přejít zaprášenou ulici, jíž každou minutu projíždí několik kouřících městských autobusů, a pak překročit rozkopaný chodník, má už zpola vyhráno. Kdo si může dovolit humra za jedenáct set korun nebo filé z pilobřicha za polovic a kdo najde místo u stolu v prosté místnosti se štukovým stropem, ten už se může těšit na ojedinělý zážitek. V české metropoli neexistuje žádná jiná rybí restaurace vycházející z tradic slavné livornské kuchyně. Podle znalců je tento lokál jednou z mála českých restaurací, kterou by za přepych považoval i návštěvník z ciziny.
„Luxus je v souhrnu všech vjemů, moji hosté musí mít naprosto dokonalý chuťový a čichový zážitek,“…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu