Dva talíře proti rakovině
Hudebník z Českých Budějovic našel svůj recept
Snídáte kávu, chleba s máslem a sýrem nebo šunkou? Den začínáte nezdravě. Obědváte řízek nebo dvacet deka vlašáku s rohlíkem? Zakládáte si na infarkt. Večeříte něco „lehčího“ - třeba smažený sýr nebo zapečený květák? Buďte rádi, že jste ještě naživu!Makrobiotické argumenty tohoto typu neslyšíme rádi. Většina lidí je považuje za směšný vynález několika podivínů nebo dokonce rovnou za pitomost. Důvodů se vždycky najde dostatek: dobré jídlo je na světě jedna z mála lidských radostí, člověk je od přírody všežravec a potřebuje kalorie a živiny z rozmanité potravy, každý zná nějakého „dědečka“, který se dožil devadesáti let, ačkoliv celý život jedl vepřový bůček, pil slivovici a denně kouřil čtyřicítku startek.Statistiky jsou ovšem neúprosné: každý čtvrtý československý občan má za život nádor (každý pátý na něj zemře), 60% lidí trpí nějakou cévní nebo srdeční chorobou, v průměru žijeme o sedm let méně než Západoevropané. Mezi hlavní příčiny patří špatná strava.
Plusové a minusové potraviny
Jedním z lidí, kteří se u nás pustili do boje s tradičními předsudky o makrobiotice, je hudebník Emil Pospíšil. Lékaři mu dvakrát vyoperovali rakovinový nádor a prorokovali blízkou smrt. Vášnivý kuřák a konzument alkoholu však změnil jídelníček a přežil. „Zdravou výživu jsem - tak jako většina lidí - zpočátku považoval za blbost a chápu, že si při zmínce o ní lidé poklepávají na čelo,“…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu