0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Speciál9. 10. 20249 minut

Americký sen 2024

Spojené státy jsou jedinou zemí, jejímž základem je myšlenka. O tu se jejich obyvatelé nikdy nepřestali svářet – a jinak tomu není ani letos.

Okamžik, kdy sen o lepší budoucnosti je realita. (Oslava vítězství, 5. července 1945)
Autor: Bettmann

Respekt Speciál: Rozpolcená Amerika

100 stran o Americe před volbami jen za 99 Kč * Reportáž z míst, kde se bude skutečně rozhodovat * Přežije americký sen? * Koho zvolí peněženka * Rozhovor s Timothym Snyderem * České sny o Americe * Proměny westernu a další. Objednejte si tištěné vydání nebo si stáhněte epub (digitální podoba je součástí předplatného Respektu)

Amerika není země definovaná jazykem, etnikem nebo fyzickou realitou. Není to špína, či naopak luxus, rez překvapivě zchátralých industriálních konstrukcí ani lesklý povrch nejmodernějších technologických vymožeností. Na rozdíl od jiných zemí není skutečná Amerika fyzickou realitou, existuje především v lidských hlavách. Není natolik důležité, co spatříte poté, když vystoupíte třeba z letadla v New Yorku a propadnete do bludiště newyorského metra. Důležité je, jak to vidíte. Amerika je především myšlenka, sen. Fenomén, jehož existenci považuje za samozřejmou každý běžný obyvatel téhle země, aniž se přitom se svými spoluobčany nutně shodne, co přesně takové snění znamená.

Pokud vám první odstavec připadá zbytečně vzletný, připomeňme si, že pro Američany je jejich americký sen zcela reálným pojmem, o který se bojuje i ve volbách. „Pravda je taková, že americký sen je mrtev,“ oznámil třeba Donald Trump v roce 2015, na počátku svého vstupu na politické kolbiště. „Pokud ale zvítězím, vrátím ho zpět větší a lepší a silnější než kdykoli dříve,“ dodal – a skutečně k tomu o rok později dostal příležitost. 

↓ INZERCE

Podle Lawrence R. Samuela, autora knihy The American Dream, je americký sen „určující mytologií nejmocnější civilizace lidských dějin“. Něco, co „je pevně vpleteno do přediva každodenního amerického života“. A to do té míry, že „žádná jiná idea nebo mýtus – a dokonce ani náboženství – nemají takový vliv na náš (americký) individuální i kolektivní život. Americký sen je jednou z mála vzácných věcí, které v této zemi dokážeme sdílet.“

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc