0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura2. 7. 20244 minuty

Vary 4: Skutečný horor je, když neviditelnost mění stárnoucí ženy v monstra

Substance: Jeden z nejočekávanějších filmů festivalu není nová feministická klasika

Autor: festival-cannes.com

Od premiéry na letošním festivalu v Cannes je tělesný horor Substance (The Substance) francouzské režisérky Coralie Fargeat vyzdvihovaný jako nová feministická klasika. Drze odvážný počin v extrémním žánru, jehož autorka se nebojí jít do žádné krajnosti obrazové ani tematické.

Stárnoucí, ale stále nebývale krásné hollywoodské hvězdě Elizabeth Sparkle producent jejího fitness pořadu sdělí, že je stará a nahradí ji tedy mladší model. Hrdinka v podání Demi Moore se proto rozhodne podstoupit radikální genetickou kůru slibující mladé já, ale tajemná procedura se zvrtne.

Inzerce Budvar
Inzerce Budvar
Reklama

Snímek, který si z Cannes odnesl cenu za scénář, sice dokáže (minimálně na chvíli) šokovat citlivějšího diváka nebo strhnout kinetickou energií a promyšleně agresivní estetikou, ale nakonec ve svém naštvání na zábavní průmysl neříká tahle společenská satira nic podstatného. Paradoxně ovšem obsahuje několik pozoruhodných momentů, kdy se osmačtyřicetiletá režisérka přesně dotkne nepřenositelné zkušenosti žen po padesátce, v níž nachází skutečný horor.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc