0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura25. 6. 202411 minut

Budou se filmy a seriály přetahovat o peníze? Z nového zákona může být časovaná bomba

Novela podle kritiků nemíří k podpoře kultury, ale průmyslu a silných hráčů  

Bude Netflix někdy točit české seriály? Nově mají streamovací společnosti povinnost investovat do české audiovize. (Netflixovský snímek The Gray Man, který vznikal v Praze) • Autor: Profimedia

„Jsem překvapená, že filmaři nedemonstrují před úřadem vlády,“ říká jen s mírnou nadsázkou Helena Bendová, donedávna předsedkyně Rady Státního fondu kinematografie – instituce, která v Česku rozděluje dotace filmařům. Vyhnat by je podle ní měla před Strakovu akademii novela zákona o audiovizi, která změní to, jak se v Česku financují filmy a na co budou peníze. 

Financování české kinematografie totiž čeká největší změna za minimálně deset let. Státní podpora by se měla nově rozšířit i na televizi a další odvětví současné audiovize jako počítačové hry. Reaguje tak na proměnu audiovizuálního terénu po nástupu streamovacích platforem včetně těch zahraničních jako Netflix či Disney+ a na proměnu diváků. Ubývá jich v kinech, přibývá jich on-line. Novela zákona o audiovizi má napravit i současnou „nespravedlnost“, kdy do fondu nepřispívaly zahraniční streamovací společnosti. V pokladně tak má být víc peněz. Podle odhadů zhruba o 200 milionů oproti současným 350 milionům. Poplatky se zvýší i standardním poplatníkům, jako jsou kina.

Reklama

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc