0:00
0:00
Rozhovor20. 10. 202414 minut

Pokračování v boji je otázka našeho přežití. I vašeho

S poradcem šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlem Podoljakem o jednání Zelenského s Trumpem, přenesení konfliktu na ruské území a české muniční iniciativě

Autor: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Respekt Speciál: Rozpolcená Amerika

100 stran o Americe před volbami jen za 99 Kč * Reportáž z míst, kde se bude skutečně rozhodovat * Přežije americký sen? * Koho zvolí peněženka * Rozhovor s Timothym Snyderem * České sny o Americe * Proměny westernu a další. Objednejte si tištěné vydání nebo čtěte/poslouchejte speciál na webu a v mobilní aplikaci (digitální podoba je součástí předplatného Respektu).

Nový generální tajemník NATO Mark Rutte nedávno při návštěvě  Kyjeva řekl, že Ukrajina je „blíž vstupu do NATO než kdykoli předtím“. Vzhledem k tomu, že v minulosti Ukrajina měla ke vstupu do NATO velmi daleko, to není úplně jasné vymezení. Jak blízko ke vstupu podle vašeho čtení situace jste?

Je to otázka politické vůle. Mark Rutte již jako předseda vlády Nizozemska naprosto chápal podstatu této války, chápal agresivitu Ruské federace. Nizozemsko za jeho vlády podporovalo Ukrajinu, jak jen to šlo. Svou první návštěvou na Ukrajině ve funkci generálního tajemníka NATO samozřejmě jasně ukazuje, že nadále zřetelně vnímá, kdo dnes pro Evropu představuje hlavní nebezpečí. A kdo dnes představuje hlavní nebezpečí pro Alianci jako takovou. NATO je každopádně kolektivní orgán, a podle toho se dělají a přijímají rozhodnutí. My tomu rozumíme. Nejde jen o Nizozemsko a další státy, které naše úsilí stát se členy Aliance podporují. Jsou různé pohledy, členové NATO musí v diskusi ohledně budoucnosti Ukrajiny v Alianci najít shodu. Tomu musí předcházet kolektivní pochopení, že pro bezpečnost Evropy je důležité, aby Ukrajina do NATO skutečně vstoupila, protože je ochranným štítem proti rozpínavosti Ruska.

↓ INZERCE

Jenže právě tato shoda doposud v Alianci není.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc