0:00
0:00
Od věci6. 1. 20184 minuty

Citrony severu

Moravský sladkoplodý jeřáb vypěstovaný ve Slezsku německými sadaři.

Regionální odrůdy ovocných stromů, které se mnohdy rozšířily z Česka za hranice do celého světa, vypovídají nejen o schopnostech zdejších sadařů a pěstitelů, ale také o historii. Platí to i pro Moravský sladkoplodý jeřáb, před 200 lety objevený a vyšlechtěný v drsném kraji Jeseníků. O jeho návrat do krajiny se snaží spolek Eberesche, jehož spoluzakladatelkou je archivářka Bohumila Tinzová.

Jak byl sladkoplodý semenáč jeřábu objeven?

↓ INZERCE

Tahle historie je zmapována díky propagátorovi této odrůdy jeřábu Franzi Kraetzlovi, který byl lichtenštejnským lesníkem na panství Branná, pod nějž spadaly obce Ostružná a Petříkov. Ve své monografii Die süße Eberesche z roku 1890 popisuje, jak někdy kolem roku 1810 pasáčci krav a ovcí objevili, že plody jednoho z ptačích, tedy planých jeřábů, který rostl na návrší na poli za selským dvorem č. p. 38 v Ostružné, jsou sladší než z ostatních stromů.

A pak přišlo šlechtění…

Ano. Objev zaujal Christofa Harmuta ze sousední usedlosti v Ostružné, tehdy Spornhau, a roubováním začal se šlechtěním. Nutno podotknout, že němečtí hospodáři byli schopnými sadaři – a to i v jesenických vlhkých horských a podhorských oblastech, se sněhem ležícím mnohdy od září do jarních měsíců, kde se ovocným stromům nedařilo. Šlechtitelské úsilí Harmuta a jeho syna tak položilo základ Moravskému sladkoplodému jeřábu. Jsou doklady o tom, že už v osmdesátých letech 19. století…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc