Milovníci vína se jistě shodnou na tom, že jednou z věcí, která je k jejich vášni spolehlivě přitahuje, je kouzlo lidského faktoru. Víno – a to lepší víno především – je světem, v němž se přísahá na vytříbený osobní vkus, zkušenosti, ruční práci, selský rozum a tradici. A samozřejmě na jméno vinařství, jehož šéf má mít zdroje svého nejlepšího zboží vždy osobně pod kontrolou. Nejmodernější počítači řízené stroje a přísně vědecký přístup jako by do této tisíce let staré lidské dovednosti nepatřily. Vinaři se obvykle technikou nechlubí a ani jejich publikum nevypadá, že by ho nějak zvlášť zajímala. Přesto je tady a v posledních letech jsme svědky velmi zajímavého obratu. Zatímco dříve technika pomáhala především zvyšovat kvalitu nejlacinějších vín, dnes s ní ti nejlepší vinaři začínají pracovat i na druhém konci spektra. Věda a sofistikované technologie prostě slouží k tomu, aby špičková vína byla ještě oslnivější.
V dalším vydání technologického Fenoménu, v němž opět přinášíme především texty z týdeníku The Economist, najdete například informace o novinkách na trhu s elektromobily, plánech na bezpečnější jaderné elektrárny fungující uprostřed oceánu, lodích, které jsou schopny plout bez kapitána, telefonech, které myslí za vás, nebo profil…
↓ INZERCE
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu
Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc