Bavíme se s farmářem
Evropa touží po tradici, venkovské idyle, životu blíže přírodě a teplém chlebu. A Jižní Tyrolsko je region, který má co nabídnout. Selský způsob života se tu udržel v tak zachovalém stavu jako málokde.



Kuřátko zrovna prožívá krušné chvíle. Právě si ho totiž vzal na starost asi tříletý kluk a pomalu mu otáčí hlavičkou proti směru hodinových ručiček. Dvě berlínské školačky si vedle hrají s kůzletem. „Takové kůzlátko? Ne, to jsem ještě neviděla. Ale doma máme morče,“ konverzují s Marií Theresií Taschlerovou. Čtyřiačtyřicetiletá paní Taschlerová pracuje na rodinném statku Aussermahrhof v údolí Gsiesertal v Jižním Tyrolsku. Přesněji na farmě svého bratra se stará o ubytování a zábavu hostů a jejich dětí. Před domem pro ně mají ohrádku s ukázkami domácího zvířectva, teď ovšem přišla zavolat děti dovnitř. Naučí je, jak se dělá chleba a máslo.
Zachovalý sedlák
Paní Taschlerová vede odpoledne jako zkušená vychovatelka, právě tak, jak se to naučila v kurzu. Ukazuje dětem na obrázcích, z čeho se chléb dělá, pak samy sypou a míchají, když těsto kyne, má pro ně nachystané hry. Ale hraní je to jenom částečně. Protože statek je pravý, mouka pochází z pole kousek od domu a mléko je odlité z toho, co tady každý den nadojí třicet krav. Služby pro rodiny z města pomáhají rodině Taschlerových žít i v roce 2008 na své farmě, nebýt závislí jen na dotacích a kolísajících cenách mléka a neživořit.
Zrovna teď jim doba přeje. Evropa touží po tradici, venkovské idyle, životu blíže přírodě a teplém chlebu. A Jižní Tyrolsko je region, který má co nabídnout.…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu