0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Speciál9. 10. 202412 minut

Svět je ve válce. Trump slibuje, že to vyřeší

S profesorem mezinárodních vztahů Paulem Poastem o tom, zda Donald Tump chce, aby Amerika svět opustila, nebo zachránila, a jak o zahraniční politice přemýšlí klíčový region Středozápadu

Trump o sobě tvrdí, že dokáže ukončit válku na Ukrajině jedním telefonátem.
Autor: Win McNamee

Respekt Speciál: Rozpolcená Amerika

100 stran o Americe před volbami jen za 99 Kč * Reportáž z míst, kde se bude skutečně rozhodovat * Přežije americký sen? * Koho zvolí peněženka * Rozhovor s Timothym Snyderem * České sny o Americe * Proměny westernu a další. Objednejte si tištěné vydání nebo si stáhněte epub (digitální podoba je součástí předplatného Respektu)

Americké volby nejspíš rozhodnou státy Středozápadu – regionu, který v tamních dějinách hrál vždy důležitou roli. Právě odtamtud pocházela řada výrazných izolacionistů, kteří prosazovali menší zapojení Spojených států do světového dění. Může i dnes Středozápad ovlivnit americkou zahraniční politiku volbou Donalda Trumpa, který je považován za odpůrce mezinárodního angažmá Ameriky a chce svět ponechat svému osudu? „Trumpovi nejde o to, že se USA odříznou od světa, ale chce kontrolovat, kolik světa do Ameriky přichází,“ vysvětluje Paul Poast, profesor mezinárodních vztahů z University of Chicago, která se nachází právě na americkém Středozápadě. 

Přemýšlejí lidé na americkém Středozápadě o zahraniční politice jinak než zbytek Ameriky? Jak vnímají roli USA ve světě?

↓ INZERCE

Lidé si často představují, že Američané ve volbách zahraniční politiku moc neřeší a většina lidí přemýšlí jen nad každodenními problémy. To je samozřejmě částečně pravda, a ještě víc to platí pro oblast jako Středozápad. Historicky nejvíc mezinárodních návštěv a obecně kontakty se zahraničím probíhaly na pobřežích. Chicago, nejdůležitější město Středozápadu, je výjimkou – občas se mu říká třetí pobřeží. Ale myslím, že se povědomí mění: lidé si uvědomují, že jsme součástí světové ekonomiky, mnoho farmářů ostatně vyváží své produkty do celého světa. Takže lidi zajímá, co se děje, protože to ovlivní jejich ceny. Lidé jsou si vědomi světových vazeb, ale přece jenom to nebude hlavní téma, na které budou u voleb myslet. Pokud přijdete za lidmi žijícími na Středozápadě a řeknete jim, že volbou Trumpa podkopou světový liberální řád, tak odpovědí „no a co“. Proč by je to mělo zajímat…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc