0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Speciál9. 10. 20242 minuty

Jak se v USA volí prezident/ka

Astronaut

Respekt Speciál: Rozpolcená Amerika

100 stran o Americe před volbami jen za 99 Kč * Reportáž z míst, kde se bude skutečně rozhodovat * Přežije americký sen? * Koho zvolí peněženka * Rozhovor s Timothym Snyderem * České sny o Americe * Proměny westernu a další. Objednejte si tištěné vydání nebo si stáhněte epub (digitální podoba je součástí předplatného Respektu)

Americké prezidentské volby nejsou přímé, o jejich vítězi nerozhodne prostý počet odevzdaných hlasů na celém území Spojených států. Voliči pro kandidáty hlasují na úrovni jednotlivých států, které mají přidělený počet volitelů – zhruba, ale nikoli přesně – podle počtu obyvatel. Státy výsledky v drtivé většině vyhodnocují podle většinového systému „vítěz bere vše“, takže výhra byť jen o jediný hlas znamená, že vítězný kandidát může počítat se všemi hlasy daného státu. Celkový počet volitelů je 538, k vítězství je zapotřebí minimálně 270 volitelů.

↓ INZERCE

Systém umožňuje, aby se prezidentem nebo prezidentkou Spojených států stal kandidát, který sice nezískal většinu odevzdaných hlasů, přesto po přepočtu disponuje nadpolovičním počtem volitelů. K této situaci naposledy došlo v roce 2016, kdy Hillary Clinton sice obdržela celkově téměř o tři miliony hlasů více než Donald Trump, ten se přesto stal s 306 voliteli americkým prezidentem.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc