0:00
0:00
Rozhovor12. 6. 201914 minut

Přes jídlo se dá propojit celý svět

Jana Bilíková
Autor: Milan Jaroš

Na otázky, co ráda vaří a jestli jí chutná víc svíčková, nebo srílanské kari, Jana Bilíková zásadně neodpovídá. „Taky se rodičů neptáte, které dítě má raději,“ říká kreativní šéfkuchařka Ambiente, která jinak o jídle mluví s neskrývanou vášní. A hlavně – gastronomie podle ní není jen o receptech, ale skrývá mnohem větší škálu vrstev. Ty původem vystudovaná právnička, navíc s červeným diplomem, s chutí odkrývá, aby se dostala na dřeň. Jako když loupete cibuli.

Dokážete jako člověk z branže poznat dobrý podnik dřív, než vstoupíte do dveří?

↓ INZERCE

Poznat se to často dá. I když dneska úplně první dojem nedělá vývěsní štít, ale to, jaké máte webové stránky nebo jak se prezentujete na Facebooku a Instagramu.

A když jste pak uvnitř?

Tak tam hraje roli spousta věcí, nejen interiér, ale i to, jak mají vše zorganizované: zda obsluha ví, co má dělat, jestli se tam coby host orientujete, nebo jste ponechána napospas. A pochopitelně i to, co dostanete naservírováno – na jídelním lístku to může být napsané krásně, ale ne vždy to odpovídá realitě. Ale pro mě je varovným signálem už naštvaný či nespokojený personál. Necítím se tam pohodlně a ta negativní energie se z mého pohledu přenáší i do jídla a pití. K tomuhle všemu ale nepotřebujete být z branže.

Podnik, kde se člověk skvěle nají, může být i pouliční stánek nebo food truck. V zahraničí se podobná místa dostávají až do výběrů…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc