Na otázky, co ráda vaří a jestli jí chutná víc svíčková, nebo srílanské kari, Jana Bilíková zásadně neodpovídá. „Taky se rodičů neptáte, které dítě má raději,“ říká kreativní šéfkuchařka Ambiente, která jinak o jídle mluví s neskrývanou vášní. A hlavně – gastronomie podle ní není jen o receptech, ale skrývá mnohem větší škálu vrstev. Ty původem vystudovaná právnička, navíc s červeným diplomem, s chutí odkrývá, aby se dostala na dřeň. Jako když loupete cibuli.
Dokážete jako člověk z branže poznat dobrý podnik dřív, než vstoupíte do dveří?
Poznat se to často dá. I když dneska úplně první dojem nedělá vývěsní štít, ale to, jaké máte webové stránky nebo jak se prezentujete na Facebooku a Instagramu.
A když jste pak uvnitř?
Tak tam hraje roli spousta věcí, nejen interiér, ale i to, jak mají vše zorganizované: zda obsluha ví, co má dělat, jestli se tam coby host orientujete, nebo jste ponechána napospas. A pochopitelně i to, co dostanete naservírováno – na jídelním lístku to může být napsané krásně, ale ne vždy to odpovídá realitě. Ale pro mě je varovným signálem už naštvaný či nespokojený personál. Necítím se tam pohodlně a ta negativní energie se z mého pohledu přenáší i do jídla a pití. K tomuhle všemu ale nepotřebujete být z branže.
Podnik, kde se člověk skvěle nají, může být i pouliční stánek nebo food truck. V zahraničí se podobná místa dostávají až do výběrů…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu