0:00
0:00
Rozhovor20. 6. 200913 minut

S Petrem Weidenthalerem o biopotravinách

Na téma sezónních potravin, pěstování biozeleniny, její dostupnosti, ekologického zemědělství, biopotravin a jejich internetového prodeje, jste mohli diskutovat s Petrem Weidenthalerem, majitelem biozahradnictví.

,
Petr Weidenthaler
Astronaut
Petr Weidenthaler Autor: ČTK
Petr Weidenthaler Autor: ČTK
↓ INZERCE

Petr Weidenthaler

vystudoval Zemědělskou univerzitu v Brně, fakultu agronomickou, obor fytotechnika. Nejprve pracoval ve funkci agronoma zemědělského družstva Jundrov a Tuřany (vedoucí střediska pro pěstování zeleniny), v roce 1993 se začal věnovat pěstování biozeleniny a v roce 1994 založil v Machové u Zlína vlastní ekologické zahradnictví Luční Údolí. V roce 1999 se přestěhoval na Velehrad mezi Chřibské kopce. Od roku 2004 provozuje vlastní e-shop. V roce 2007 změnil název zahradnictví na

.

(Související článek Karolíny Vitvarové-Vránkové v Respektu 26/09.)

(On-line rozhovorje hodinový,je tedy časově ohraničen, proto výběr dotazů a také rozsah odpovědí je na odpovídajícím. Rozhovory podléhají pravidlům diskusního fóra uvedeným v obchodních podmínkách. Vámi vložené dotazy se zobrazí s malým časovým zpožděním.) 

:09M. HrenkoPane Weidenthalere, je podle Vás v Česku již dostatek nadšenců poskytujících produkty, které nabízíte i vy, nebo je v tomto směru na našem trhu ještě díra? Komunikují spolu pěstitelé biozeleniny a ekozeleniny na takové úrovni, že se třeba informují o tom, které druhy budou aktuálně pěstovat a rozdělují si tak plánovaně, organizovaně trh?12:56Petr WeidenthalerVážený pane Hrenko, už se nepovažuji za “nadšence”, je to moje profese a chtělo by se říci, že jako každá jiná. Někdy Vás to těší, jindy přetěžuje. Těší mě hlavně, když o výsledky našeho mnohdy urputného snažení je zájem ze strany zákazníků, ale to je snad u každé profese stejné, že. Jestli je nás dost, to je právě vyjádřeno tím zájmem zákazníků a jestli vůbec stačí ten zájem vyčerpat naši nabídku. Vzhledem k velké roztříštěnosti zákazníků a naopak koncentraci produkce i náš 1 hektar biozeleniny prodáváme po celé střední Evropě: Morava, Čechy, Slovensko, Rakousko. Připadá Vám to správné? Mě by se více líbilo prodat vše v blízkém okolí. Proč to tak nefunguje? Není tu obchodní síť (pěstitel - velkoobchod - maloobchod), jejíž články by měly zájem o obchodování české biozeleniny. Proto není o čem se domlouvat s ostatními kolegy, nefunguje odbyt!:57Kamil VargaZeptám se: vydrží boizelenina déle čerstvá než-li ta ze supermarketu či naopak? A je vhodné skladovat vaši biozeleninu v lednici?12:57Petr WeidenthalerBiozelenina je biologický materiál, jistě jí pomůže, když bude skladována v chladu a vlhku, takže i lednička je na to dobrá. Jestli vydrží déle, než ta ze supermarketu? Tam se vždy prodává už několik dní sklizená a chlazená. Naše, kterou koupíte na trhu či prostřednictvím našich služeb je vždy čerstvě sklizená, určitě vydrží déle. Ale to snad není jediná kladná vlastnost biozeleniny…:33David RubensDobrý den,máte vzdělání i dlouholeté zkušenosti z oblasti zemědělství. Jistě znáte i strukturu zemědělských výrob a hospodářství, jak se v ČR vytvořila procesy restitutce a privatizace. Díky důsledným zemědělským politikám všech polistopadových vlád a s pomocí nekompromisního postupu Pozemkového fondu nyní naše republika vyniká nad ostatní ( s výjimkou pustých oblastí Kanaday a Brazílie) velikostí farem českých sedláků.Dokázal byste shrnout všechny hlavní výhody takového uspořádání? Pokud ano, jak se projevují v praxi? A jaké největší výhody to přináší pro výrobu biopotravin v ČR a dále přímo pro váš obor, ekologickou výrobu zeleniny?
Souhlasíte s častým názorem, že by v zemědělství v Evropě měla panovat spravedlnost? Pokud ano, jak si takovou spravedlnost představujete? Dorovnáním dotací českého sedláka na úroveň sedláka např. v Tirolsku?
Domníváte se, že je správné, aby např. kníže Schwarzenberg, pobíral podporu (dotace na hektar) ve stejné výšši, jako majitel třicetihektarového statku? Pokud snad ne, proč ne?
A poslední dotaz. Může být ekologické neetické?Děkuji Vám za odpovědi, a přeji mnoho zdaru!12:57Petr WeidenthalerPo pravdě řečeno Vám tak trochu závidím. Tolik času na sepsání otázky nikdy nebudu mít! (Odpovědi si píši v úterý večer, kdy ostatní zaměstnaní lidé hledí na televizi.) Mám během sezony tolik práce a starostí s chodem zahradnictví a prodejem zboží, že nemám ani pomyšlení na otázky, které mi kladete. Ani jim moc nerozumím. Spravedlnost v zemědělství? Sám asi víte odpovědi lépe než já, protože mi je napovídáte. Mám, myslím jiný názor. Například se vyjádřím k dotacím: to je největší zlo ekologického, ale i konvenčního zemědělství. Proč? Protože udržuje právě ty zastaralé vztahy o kterých se zmiňujete. Jen EZ (ekologické zemědělství) je každý rok dotováno částkou přes 350 milionů Kč. Kdyby jen 1% z toho bylo investováno do podpory prodeje biopotravin, zajistilo by to mnohem větší zájem zákazníků, což je právě to, co ekologickým zemědělcům nejvíc chybí. Dnes se produkuje díky dotacím seno, v případě, o kterém mluvím by se produkovaly biopotraviny! Takže žádné dotace (ani mně, ani kolegovi Schwarzenbergovi) zajistí rozvoj EZ.:22Katerina CORREDobry den, Je podle vas mozno verit tomu, ze vsechny potraviny dostupne a oznacene na nasem trhu jako bio, jsou skutecne v biokvalite, tedy ze k jejich vypestovani nebylo pouzito jakychkoli chemickych prostredku ? K. CORRE12:58Petr WeidenthalerJistě, je to garantováno kontrolou platnou pro celý svět!:58Vítek KapfelVztahují se na bioprodukci (zelenina, ovoce) nějaké jednotné evropské normy? Myslím konkrétně na velikost, barvu, chuť…, nejenom na podmínky pěstování.12:59Petr WeidenthalerPane Kapeli, pro biopotraviny platí úplně stejné hygienické a kvalitativní normy, jako pro konvenční potraviny. Že jsou v mnoha ohledech lepší, nejen pro konzumenta, ale i pro přírodu ve které se zemědělství praktikuje je věc druhá, a to by měli ocenit zejména zákazníci. Konvenční zemědělství je totiž největším plošným znečisťovatelem životního prostředí a to nejen v místě, kde se chemikálie aplikují, ale i vyrábí. Byl jste někdy v Lovosicích?:14Milan ŠtangelNa vašich stránkách píšete, že se vaše zahradnictví nachází v ekologicky čistém prostředí Chřibů, je tedy tato oblast podřízena nějakému speciálnímu režimu (ve smyslu rezervace)?12:59Petr WeidenthalerCha, cha, cha, promiňte, ale na to snad nemusí být vyhlašována rezervace, abych věděl, že kolem nás není žádný průmysl. Ale já nevím všechno, to ví google a toto mi našel: http://www.google.com/search?client=safari&rls=en-us&q=chko+chřiby&ie=UTF-8&oe=UTF-8:57Helena K.Máte již jistě spoustu pěstitelských zkušeností a podejních dozajista také. Poraďte - na co si má zákazník hlavně dát pozor při výběru prodejce a dodavatele biozeleniny i ovoce?13:00Petr WeidenthalerTrochu Váš dotaz, paní Heleno, s dovolením upravím: Kterého dodavatele biozeleniny si mám vybrat? A odpovídám:
1)* mě
2)* vybírejte podle sympatií a (jako žena) podle mužnosti dodavatele
3)* to máte kolem sebe tolik možností, že si můžete vybírat? Musíte tedy být ze Zlína, kde naproti sobě stojí jediní dva biozelináři prodávající na tržišti. Vyberte si tedy dle bodu 1) nebo 2)
PS Odpovědi označené * považujte prosím za vtip.
Nevybírejte a nakupujte, děláme to pro Vás!:10Iva PatrnáPatří i vaše biozahradnictví do skupiny bedýnkových družstev? Na jakém principu funguje vaše internetové prodávání? Jak daleko jste schopni zeleninu doručit a jakou formou?
Děkuji za odpověď.13:01Petr WeidenthalerVšechny tyto informace najdete na našem webu www.biozelenina.eu Děkuji za trpělivost, se kterou je budete číst.:33Iva PatrnáA ještě se Vás zeptám, jak velké procento vaší produkce činí právě sezónní biozelenina a bioovoce?13:01Petr WeidenthalerNaše produkce je 100% sezónní a regionální: sklízíme ji, když nastane její sezona a pěstujeme ji zde, v našem regionu.:04Petr HusV Česku vynakládáme každoročně desítky miliard korun na podporu zemědělství a venkova. Další desítky miliard dáváme zemědělcům prostřednictvím Evropské unie. Za to doma většinou slyšíme, že dáváme málo. Francouzi a Rakušané svým dávají víc.
Prosím neuražte se, nemyslím to zle. Zajímalo by mě, zda se i na nákladech vašeho podnikání podílí daňoví poplatníci? V případě že ano, jsou dotace dostatečné? A kolik korun nás stojí jedna koruna zisku vašeho zahradnictví?13:04Petr WeidenthalerO dotacích píši výše, jsou nadbytečné, dělají mizivé procento mých příjmů během 16 let našeho hospodaření.
Jinak ale, malé obce a jejich starostové si ztěžují, že dostávají mnohem menší dotace na rozvoj obcí než velká města, počítáno na „hlavu“. Takže myslím, že jste-li z velkého města, nemusíte se cítit ošizen.:13RadkaKteré zeleninka je mezi vašimi zákazníky nejpopulárnější?A kterou máte nejraději vy sám?13:05Petr WeidenthalerNejvíce prodáme mrkve a moje nejoblíbenější zelenina? Mám rád zeleninu obecně a jím i špenát!:40Zd. TrojákV čem je jasná výhoda sezónní biozeleniny oproti té nesezónní ve smyslu příznivého vlivu na lidský organismus?13:08Petr WeidenthalerJá jsem jen zahradník, to by měl odpovídat lékař, ale obecně se tvrdí, že člověk by měl konzumovat to, co roste právě teď okolo něj. Tedy sezónní a regionální. Je to přirozenější než to, co vyrostlo v jiném zeměpisném pásu v jiných klimatických podmínkách.:25MichaL SängerDobrý den, zdraví Vás věrný bedýnkový zákazník :-)O bedýnkách se stále víc mluví, pozorujete nárůst zájemců? Je vlastně bioprodukce realizovatelná pro „masovou“ poptávku? Nehnojí a nestříká se hlavně proto, že bez toho by se zkrátka nevyprodukovalo dost pro všechny?13:11Petr WeidenthalerDobrý den, Michale,
nárůst je pomalejší, než řeči okolo něj! To, že by EZ nestačilo vyprodukovat pro všechny je nesmysl šířený chemickou loby. Pokles výnosu nemusí být velký, jde spíše o pracovní náročnost a přiznejme si, komu se dnes chce pracovat v nepopulárním zemědělství?:19HrachulLze u vás sehnat i patizon?13:11Petr WeidenthalerDnes jsem se díval, ještě nekvete, počkejte tak dva týdny…:36Petr RyklZ čeho se skládá váš osobní jídelníček?13:13Petr WeidenthalerAsi třetina talíře jsou obiloviny, třetina zelenina, zbytek bílkoviny jako například luštěniny a výrobky z nich nebo ryby. Doplňek je ovoce, ořechy, mořské řasy… Máte chuť?:59Renata VirtováNěkterá zelenina je odborníky nedoporučována pro malé děti, jak je to pak s biozeleninou, jsou některé druhy naprosto nevhodné pro děti i když pochází z bioprodukce? Děkuji.13:17Petr WeidenthalerOpět, jsem jenom zahradník a ne odborník na dětskou výživu. Záleží asi na důvodu, proč tu kterou zeleninu odborníci dětem nedoporučují. Pokud ten důvod jsou vysoký obsah dusičnanů nebo pravděpodobná kontaminace pesticidy (postřiky), pak tyto důvody u biopotravin pomíjí.
Ale jistě víte, že i věda se vyvíjí a co si lidé myslí dnes nemusí zítra platit…:33L. KůželDobrý den.
Stačí si tedy vybrat z vaší nabídky, poslat požadavek po internetu a pak si již jen zajet na „bedýnkové“ místo setkání? Lukáš13:28Petr WeidenthalerJe to ještě jednodušší: stačí poslat peníze a pak si bednu vyzvednout. Snažili jsme se to udělat „uživatelsky přátelské“. Takže maximální jednoduchost pro zákazníka.
Na druhé straně pro ty, kteří mají zájem si vybírat, máme službu Bioklub, o níž najdete informace na našem webu:10J. MaternaPoužíváte k zalévání i dešťovou vodu?13:32Petr WeidenthalerPane Materno, včera večer nám napršelo 38 mm dešťové vody. Jinak řečeno, jsou to čtyři kýble vody na každý metr čtvereční, hektar má 10 000 m2, tj 10 000 x 38 = 380 000 l vody na hektar, tomu se nedá bránit!
Možná se ale ptáte na jímání dešťové vody a její použití v krytých prostorách jako fóliovníky a skleníky. K zalévání používáme vodu z potoka, který teče okolo našeho pole, žijí v něm raci, plavou pstruzi, považuji ho za čistý.:33Vlasta HaklováMá i EZ nějakou svou lobbistickou skupinu (myšleno v tom dobrém slova smyslu)?
Máte oporu u našich zákonodárců?13:36Petr WeidenthalerZa EZ „bojuje“ zejména svaz ekologických zemědělců Pro-Bio. Ale jeho hlavním cílem je zvýšení dotací pro ekologické zemědělce, tedy to, co v mých očích EZ nejvíce škodí. Jako poddružné vidí svaz (a popravdě řečeno i většina jeho členů obhospodařující pastviny) propagaci biopotravin a podporu prodeje. Bohužel pro zákazníky.:26Tomáš KuběnaChystáte se své poznatky, rady, zkušenosti předat formou nějaké publikace a nebo třeba výuky (kurzu)? Myslím, že zájemci by se zcela jistě našli. Tomáš Kuběna13:51Petr WeidenthalerDěkuji za důvěru, kterou ve mě vkládáte :-)))
Mě baví „bezpapírová“ forma, proto jsem si před časem pořídil počítač Apple, na kterém lze bezvadně i jako laik vytvářet multimediální prezentace včetně webu, blogu, podcastingu, videí a jak se všechny ty výtvory jmenují. Mrkněte na náš web a uvidíte. Jen mi před časem došly síly a vzhledem k nedostatku reakcí od návštěvníků i motivace k další tvorbě. Rozumíte, není poptávka, není nabídka…
Momentálně sbírám síly na videorecepty, už to prý dělá kde-kdo jen my ne!:08K.K.Zmínil jste se o nedostatku pracovních sil v „nepopulárním zemědělství“, skutečně už se našinec neumí, není ochoten ani ohnout?
Jaké jsou vaše zkušenosti se sezónními pracovníky? Uvažoval jste o pracovní síle ze zahraničí?13:58Petr WeidenthalerBěhem současné krize začíná být o práci nouze, tak se celkem najde dostatek lidí, kteří by chtěli. Bohužel, práce v zahradnictví je jiná než práce na zahrádce, se kterou si to často lidé pletou. Na zahrádce si okopete řádeček, pak kafíčko, vyštípete svých 10 rajčat a dáte cigaretu, posečete trávník velikosti prvorepublikové deky a je oběd!
V zahradnictví ráno chytnete motyku a ohnete záda do 12 hodin. Odpoledne plečkujete až do půl páté. Další den sklízíte mrkev, peržel, cibuli, tuřínek atd. na prodej na trhu. Zítra budete prodávat od 6 do 18 na trhu, kde se budete celý den usmívat na zákazníky až vás bude bolet pusa. Chápet ten rozdíl?
Dělníky ze zahraničí bych zaměstnal klidně, ale z EU se nikdo nehrne a mimo EU je tolik byrokracie, že raději ráno chytnu motyku…


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].