0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura5. 7. 20249 minut

Vary 7: Nevím, kdo bude hvězda. Vím jen, z koho nedokážu odtrhnout oči

Rozhovor s hollywoodskou castingovou režisérkou Francine Maisler

Autor: KVIFF

Za každým režisérem hledej castingovou režisérku (nebo režiséra). Jejich profese nemusí být vidět, ale hrají zásadní roli při obsazení herců a hereček. Hollywoodská castingová režisérka Francine Maisler pomáhala vybrat tváře například pro velkofilmy Duna, REVENANT Zmrtvýchvstání nebo pokračování Jokera s podtitulem Folie à Deux a seriály Temný případ – Noční krajina či Boj o moc, za který získala v roce 2022 televizní cenu Emmy. „Velké hvězdy jako Jodie Foster nebo Leonardo DiCaprio mají často ve smlouvě, že se s nimi režisér ohledně výběru dalších herců musí poradit,“ říká Maisler, která je jedním z letošních hostů karlovarského filmového festivalu.

Lidé si často myslí, že je to režisér či režisérka, kdo vybírá herce. O profesi castingové režisérky možná nikdy ani neslyšeli. Kdybyste měla ve stručnosti popsat, co vlastně děláte, v čem spočívá vaše práce na filmu?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Liší se to režisér od režiséra. Ale pokaždé to začíná stejně – najme mě režisér, když pojme nápad, že chce dělat film. Někdy mě osloví, když už má zajištěné peníze, někdy ještě během shánění rozpočtu. Castingový režisér je první nebo druhý člověk, kterému režisér volá. Přečtu si scénář, začínáme se o něm bavit. Moje práce je naplnit jeho vizi. Dávám dohromady seznamy herců, kteří by se podle mě hodili na tu kterou roli. Říkám mu, co si o konkrétních hercích myslím. Snažím se mu nabízet lidi, kteří by ho ani nenapadli. Herci a herečky zároveň často nemají čas, i když by byli pro roli ideální. Když první volba není průchozí, začne širší hledání. Díváme se na videa, která nám herci posílají. Z mého životopisu vidíte, že často pracuji s některými režiséry opakovaně – s Denisem Villeneuvem, Alejandrem G. Iñárritu nebo Adamem McKayem. Tam je ta spolupráce jednodušší.

Jaká je spolupráce třeba s Denisem Villeneuvem, s nímž jste točila Dunu nebo thriller Sicario: Nájemný vrah?

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc