Kouření by se mělo zakázat. Kazí chuť piva
Čechům v pohostinství kouř z cigaret vadí
Jen krátká poznámka k nekonečné debatě o zákazu kouření v restauracích, který ve středu schválila vláda. Jednak je na místě vyvrátit některé přetrvávající mýty.
Češi chodí do restaurací, hospod a barů kvůli společnosti - a aby se dobře najedli a napili. Nikoliv kvůli tomu, aby si mohli bez omezení zapálit. Naopak jim v pohostinství kouř z cigaret vadí, a to dokonce víc, než když podnik selže ve svém nejzákladnějším poslání, tedy když jim naservíruje nekvalitní jídlo, „podmírové“ pivo či když jim to všechno donese neochotná obsluha.
Vyplynulo to z průzkumu mezi bezmála devíti tisíci respondenty, který již před časem provedla agentura Ipsos a Fakulta sociálních věd UK. Pro absolutní zákaz kouření se v něm vyslovila celá polovina kuřáků a drtivá většina nekuřáků - celkově téměř 80 procent dotázaných. Komu by měli hospodští naslouchat víc než svým zákazníkům?
Lze předpokládat, že podobně uvažují hosté i ve většině evropských zemí, kde pravidlo zavedli. Proto neexistují relevantní data, která by ukazovala, že zákaz drtivě dopadl na pohostinství. Jakub Železný ve středu v Událostech zmiňoval průzkum, podle něhož v Británii hospody zavírají po zavedení zákazu kouření rychlejším tempem než před ním, ale nezmínil už, zda autoři studie brali v potaz další faktory, které mohly hrát roli. Třeba taková maličkost jako ekonomická krize, která nutila lidi šetřit.
Drtivá většina seriózních studií naopak negativní ekonomický dopad takových kroků neprokázala. A ty, které s takovými závěry přicházejí, jsou zadané a placené – hádejte kým?
Existuje ovšem i jeden argument, na který autorka toho textu narazila, když o problému psala již dříve, a který v debatě vůbec nezní. V zemi, která je hrdá na svoji pivní tradici a konzumaci jako na máloco, by neměl zapadnout názor majitele pivovaru a restaurace v pražských Nuslích Vladimíra Bašty.
Ve svých vyhlášených podnicích Bašta a U Bansethů zakázal – bez ekonomických následků - kouření, protože má za to, že s tím dýmem okolo si pivaři výrobky jeho i dalších pivovarů prostě nemohou plně vychutnat. “Nenechám přece kazit chuť našeho piva,“ říká Vladimír Bašta.
Takže o čem tady pořád mluvíme?
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].