0:00
0:00
Společnost30. 3. 20122 minuty

Zatvrzelí kuchaři

Astronaut

Všimli jste si, že v ČR je to v posledních týdnech trochu jiné? Takové michelinské. Dvě české restaurace dostaly michelinskou hvězdičku. V Kodani ale získali čtyři. Nějak se nám to nezdálo, provedli jsme proto odbornou michelinskou analýzu s prognózou. Toto jsou výsledky.Hlavní město vysoké kuchyně byla vždycky Paříž a tamní kulinářské sebevědomí již tradičně převyšovalo Eiffelovku. Ránu dostalo poprvé v roce 2007, kdy vyšel průvodce Michelin pro Tokio. Tamní restaurace měly dohromady 191 hvězd, pařížské jen 98. Všichni to komentovali a list Guardian poprvé ve své historii věnoval dva odstavce končetině. Konkrétně klepetu kraba, jakého lze chytit jen ve vodách severně od Kjóta, a ještě jen někdy. Bylo údajně tím „nejsladším, nejintenzivnějším kouskem kraba“, který citovaný recenzent pozřel. Svět oblétly obrázky japonských šéfkuchařů s výrazem ryby fugu a s nožem vždy naostřeným pro případ neočekávaného harakiri.Japonsko už gurmeti strávili, teď se však děje něco ještě podezřelejšího. Michelinské hvězdy putují do oblasti doposud známé především konzumací brambor a cibule. Letos dostaly hvězdu čtyři restauranty v Kodani a jeden v Oslu a časopis Time poprvé ve své historii uveřejnil na svých stránkách fotografii, na níž jsou čtyři druhy zelí. V tomto případě s ústřicí - ústřice se zelím je typickým jevem takzvané nové severské kuchyně, která se teď jednoznačně nosí. Jejími zvěstovateli jsou blond kuchaři v norských svetrech, kteří sbírají březovou šťávu v lesíku, nenávidí olivový olej a hovězí nahrazují zásadně masem pyžmoně.Pro potřeby naší analýzy jsme vedle sebe postavili nesmiřitelné Japonce, ortodoxní Dány a české šéfkuchaře čerstvě ověnčené michelinskou hvězdou. Čeští kuchaři vypadají ze všech nejmírumilovněji a zdálo se, že právě tohle kulinářský svět potřebuje – nějakou tu upřímnou slovanskou tvář se zálibou ve smetanových omáčkách. Domníváme se, že jejich široký úsměv globální gurmety již brzy okouzlí. Tolik naše michelinská prognóza na základě analýzy.

76 sloupek cudlin R13 2012 Autor: Respekt
76 sloupek cudlin R13 2012 • Autor: Respekt

↓ INZERCE

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].