Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda

Sponzor drahého plynu 

Pražská plynárenská riskovala podobně jako Bohemia Energy, ale ve hře ji drží veřejné peníze

Město nás podrží. • Autor: ČTK
Město nás podrží. • Autor: ČTK

Ne každému se chtělo tankovat plnou nádrž, když nafta nedávno zdražila nad 50 korun. Podobně loni taktizovaly i některé energetické společnosti. Plyn začal na burzách přes léto zdražovat, firmy ale oddalovaly objednávky v naději, že se vývoj otočí. To se – jak známo – nestalo a část dodavatelů kvůli spekulacím nakonec zůstala na zimu s prázdnýma rukama, bez možnosti zajistit zákazníkům dodávky za nasmlouvané ceny.

Chybělo málo a k těmto případům à la Bohemia Energy se mohl zařadit i dominantní dodavatel plynu v hlavním městě. Pražská plynárenská s 425 tisíci odběrovými místy má zásadní štěstí – je stoprocentní dcerou města, které ji podrží. Pro Pražany to ale bude něco za něco. Městská kasa přijde minimálně dočasně o výnosy ze zisku firmy a plyn pro zákazníky bude i tak dražší.

Balík záchranných opatření, schválený minulý týden Radou hlavního města Prahy, dohromady čítá 5,1 miliardy korun. Vedení města i firmy se hájí tím, že nejde o ztracené peníze, ale jen o půjčku z městské kasy v kombinaci s takzvaným patronátním závazkem za starší úvěry a směnky Pražské plynárenské u tuzemských bank. Nová půjčka od města činí dvě miliardy, patronát nad staršími závazky tvoří zbytek. Usnesení předjímá, že firma všechno včas uhradí ze svého dalšího fungování a že patronát neznamená přísně vzato „záruku“. De facto ale město ručit bude. Praha se podle vlastního usnesení stává „sponzorem“ plynárenského podniku a jako stoprocentní vlastník se upisuje k tomu, že zajistí, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].