Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Viru končí dovolená

Česko si odmítá přiznat, že se řítí do covidové katastrofy

Představte si, že kdosi mocný rozhodl, že u vás v obýváku bude bydlet slon. Vedle u sousedů už jeden žije, také plot kolem vaší zahrady už rozebrali a probourali vnější stěnu domu, aby zvíře mohlo dovnitř. Pod okny zastavuje nákladní vůz ze zoo. Vy tomu ale pořád odmítáte uvěřit. Sloni přece v bytech nežijí.

Ve stavu podobného mentálního popření reality setrvávala celé měsíce většina Česka. V minulém týdnu denní přírůstek nakažených koronavirem několikrát přesáhl 600 případů, zvolna narůstá i počet lidí v těžkém stavu. Přesto pravidelně slýcháme, že situace není zlá a epidemie je stále pod kontrolou. Není. „Pod kontrolou“ je zatím počet hospitalizovaných, to se ale může rychle změnit.

Mezi mnohými lékaři a hygieniky se traduje, že virus od jara zmutoval a zeslábl. Neexistuje přitom žádný odborný článek, který by něco takového dokazoval, a vědci, kteří zkoumají přímo genetiku nového koronaviru, to odmítají. Hlavní důvod, proč na covid-19 teď umírá méně lidí, je nejspíš jinde – virus nyní mnohem méně cirkuluje mezi staršími lidmi a těmi s nějakým chronickým onemocněním. Pokud ale přibývá 600 případů za den, pokud se brzy ochladí a prodlouží se doba, kterou trávíme v budovách, pak nelze věřit tomu, že virus si dál bude užívat jen s mládeží na večírcích a nezasáhne i starší a ohroženou populaci. Existuje-li nějaký důvod, proč by měl být i nadále relativně milosrdný tak jako v uplynulých měsících, leží za hranicemi současného poznání a je krátkozraké se na něj spoléhat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].