Přijměte pozvání na naši předvánoční degustaci vín, přičemž ochutnávat budeme cuvée, neboť právě cuvée se teď nosí. Kdo chce však porozumět následujícímu pojednání o cuvée, musí si nejprve přemazat hlavu, nejlépe nějakým tím litrem cuvée. Kvalita nerozhoduje. Jde jen o to, že když přijde řeč na víno, slova najednou znamenají něco jiného. Zvláště, je-li to cuvée.
Cuvée vzniká scelováním více vín, přičemž jedno je kostra a druhé zase tkáně. Ano, také kostru obalenou tkání lze popíjet. Každá složka pak poskytne vínu své vlastnosti – jedna třeba vůni papriky či kopřivy, druhá čaje. V běžném univerzu se to nezdá, ale zrovna po paprice s čajem se mohou vyznavači kvalitních vín utlouct. Když jim to ovšem nepokazí příchuť pelargonií. Ano, právě muškáty, tento věrný přítel lidí, jsou nepřítel vinařů.
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].