Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Společnost

Dejte si dvojku

Jak čelit očekávanému ataku prasečí chřipky

Zatímco místní média každý den varují před evropským tažením prasečí chřipky a hlásí počty mrtvých v jednotlivých zemích, české ministerstvo zdravotnictví vytrvale mluví o zbytečné panice. „Čeká nás pouze běžné období chřipek,“ komentuje katastrofické scénáře o nastupující pandemii mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Je to pravda? A pokud ne, na co se tedy máme připravit?

Sousedi za vodou
Hubert Hrabcik má důvod být v klidu. Hlavní rakouský hygienik spokojeně počítá zvyšující se počty očkovaných, ve sklepě ministerstva zdravotnictví leží antivirotika pro polovinu obyvatel a jsou podepsány dodávky vakcín pro sto procent Rakušanů. Jeho český kolega Michael Vít mezitím nervózně kličkuje před opakující se otázkou, kdy konečně dorazí vakcína i k nám. A celý týden pro jistotu není k zastižení.

Očkování proti prasečí chřipce samozřejmě nepředstavuje generální spásu. Spousta lékařů ho považuje za zbytečné a další varují před alergickými reakcemi. Pro většinu populace je ale dostatek vakcín každopádně klíčovým bodem, od nějž se v době, kdy rostou zprávy o počtu nakažených (minulý pátek 486), odvíjí jejich klid.

České úřady se v této situaci snaží vykroutit ze známého faktu, že zaspaly a vypsaly výběrové řízení na dodávku vakcín až v době, když už jiné vlády přijímaly balíčky s prvními…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].