Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Civilizace

Než trhneme oponou

Dnes se nám zdá úsměvné, že římský učenec Plinius starší považoval trubce za otroky včel. Pousmějeme se i nad Aristotelem, který předpokládal, že včelí „stát“ řídí král – řecká společnost byla machistická a zdálo se absurdní, že by včelí společenstvo mohla vést samička. Moderní vědec by řekl, že tehdy šlo o projekci společenské struktury do přírody, podobně jako když přírodní národy přisuzují zvířatům lidské vlastnosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ovládá je altruismus, nebo sobecké geny? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ovládá je altruismus, nebo sobecké geny? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dnes se nám zdá úsměvné, že římský učenec Plinius starší považoval trubce za otroky včel. Pousmějeme se i nad Aristotelem, který předpokládal, že včelí „stát“ řídí král – řecká společnost byla machistická a zdálo se absurdní, že by včelí společenstvo mohla vést samička.

Moderní vědec by řekl, že tehdy šlo o projekci společenské struktury do přírody, podobně jako když přírodní národy přisuzují zvířatům lidské vlastnosti. Od toho se přece současná objektivní věda dávno oprostila a podobných naivit už se nedopouští…

Jak nás ale usvědčuje pojem „včelího národa“ (německy Bienenvolk), který pronikl i do odborné terminologie, nebo třeba panující evoluční teorie „sobeckého genu“ (Může se úsek DNA chovat sobecky? A může gen vůbec o něco usilovat?), není ani současné vědecké myšlení tak „čisté“, jak se tváří.

Organismus jako krystal

Samotný pojem projekce společenské struktury do přírody – tzv. sociomorfního modelování – náleží německo-rakouskému filozofovi Ernstu Topitschovi, který ho poprvé užil v roce 1958. Jinak ale zanechaly v této oblasti překvapivě silnou stopu práce českých autorů: v Dějinách biologických teorií novověku zkoumá biolog a filozof Emanuel Rádl Darwinova a Wallaceova východiska evoluční teorie přírodního výběru a v současnosti se tomuto tématu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].