Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Hudba

Ty nejlepší koncerty pro tento týden.

Fotografie: Tori Amos. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tori Amos. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Tori Amos, Kongresové centrum, Praha, 21. 6.

Písničkářka s feministickým akcentem představí nové album American Doll Posse. Jako obvykle se na něm střídají poetické momenty s mravokárnými, jejichž usilovnost tu a tam činí ze zpěvačky a klavíristky Tori Ámos Komenskou.

Isis, Boris a Oxbow, Palác Akropolis, Praha, 22. 6.

Poměrně reprezentativní výsadek sledované světové scény, která zachází s tvrdým a nejtvrdším zvukem, a přitom vlastně nehraje metal. Japonští Boris se pouštějí nejvíc směrem k abstrakci a volnosti, oblíbení (a žánrovější) Isis dokážou být až impresionističtí. Sanfranciští Oxbow přidají speciální akustickou variaci na hudbu střemhlavosti a násilí.

Nové nahrávky

Paul McCartney: Memory Almost Full, Hear Music / EMI

Pětašedesátiletý Brouk s novinkou nepřekonal svoje vrcholy, ale album je zábavně frivolní a občas rockersky stručné. Každopádně na to, že ho vydává řetězec kaváren Starbucks, je osobité ažaž.

The National: Boxer, Beggars Banquet

Američtí nezávislí rockeři se čtvrtým albem vyšvihli ze zóny slibných kapel mezi hvězdy. Ohledávají hranice písňového rocku, jejich mírná melancholie je přitom spojitá a jasná. Hostuje Sufjan Stevens.

Trovesi / Petrin / Maras: Vaghissimo ritratto, ECM / 2 HP

Klasik italské postmoderny, saxofonista Gianluigi Trovesi, tentokrát vtahuje do svého světa (původně vokální) starou hudbu Palestriny a Monteverdiho, aby do ní pletl šanson Jacquesa Brela a vlastní improvizace.

Ciment: Vzývali Satana ogaři z Kychové, gdyž měli na poli už všecko hotové, Indies Happy Trails

Absurdní i jaksi upřímné spojení tvrdšího bigbítu s moravanstvím. Comeback navazuje na dávný debut Na srazu intelektuálů v Poteči nikomu néni do řeči. Hostuje pop-ikona mezi českými máničkami s kytarou, dávný Neckářův hitmaker Ota Petřina.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].