Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Když schází vítěz

Německé volby skončily špatně. To lze říci už teď, kdy ještě není vůbec jasné, jaký typ vlády a jaký kancléř povede nejvýznamnější zemi EU. Lze to říci i při vědomí faktu, že v zastupitelské demokracii má volič vždy pravdu a jeho verdikt, který se leckomu nemusí líbit, pouze zrcadlí špatnou práci politika. Lze to říci navzdory úctě k tomu, že k urnám se dostavilo 77 % Němců, což je číslo, které v Evropě vyráží dech a například Britové či Francouzi mohou pouze závidět. Nelze tedy nic svádět na zkreslení, manipulace či podvody – a přece je to špatně. Proč vlastně?

Fotografie: Lidi, vidíte někde většinu? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Lidi, vidíte někde většinu? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Německé volby skončily špatně. To lze říci už teď, kdy ještě není vůbec jasné, jaký typ vlády a jaký kancléř povede nejvýznamnější zemi EU. Lze to říci i při vědomí faktu, že v zastupitelské demokracii má volič vždy pravdu a jeho verdikt, který se leckomu nemusí líbit, pouze zrcadlí špatnou práci politika. Lze to říci navzdory úctě k tomu, že k urnám se dostavilo 77 % Němců, což je číslo, které v Evropě vyráží dech a například Britové či Francouzi mohou pouze závidět. Nelze tedy nic svádět na zkreslení, manipulace či podvody – a přece je to špatně. Proč vlastně? Země, která je ve strukturální krizi a teprve nedávno se odhodlala k reformám, zvolila takové uspořádání, jež neumožňuje sestavit jasnou vládu s jasným mandátem, jasným názorem a jasným tahem na branku, rozuměj reformu.

Ale abychom nepůsobili jako zarytí škarohlídi a pesimisté, minimálně jedna věc tady působí vysloveně dobře. Němci si tuto situaci uvědomují a v poměrech, které svádějí k velké koalici či k menšinové vládě, obě tyto možnosti – alespoň mediálně – odmítají. Na jednu stranu to může působit jako ukázka celonárodní schizofrenie: zvolíme rozložení, které vede ke konkrétním důsledkům, a pak tyto důsledky odmítáme. Na druhou stranu je to dobré vysvědčení pro německý ústavní systém: za skoro šedesát let jeho fungování ještě Spolková republika neměla žádnou menšinovou vládu a pouze jednou (1966–69) si dovolila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].