Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Hned dva filmové festivaly proběhnou tento týden. Na západě Čech se připravuje Finále Plzeň (25. 4.–1. 5.), bilanční a soutěžní přehlídka původních českých filmů natočených v loňském roce, v několika pražských kinech pak začíná festival dokumentů o lidských právech Jeden svět (27. 4.–5. 5.). Protože příležitost vidět filmy promítané na Jednom světě se většinou neopakuje, dejme jim v této upoutávce přednost.
O hlavní cenu bude letos soutěžit 16 děl ze všech končin. Třeba snímek Ďáblův horník o 14letém bolívijském chlapci, který po smrti otce živí rodinu nebezpečnou prací v dolech na stříbro, syrový pohled na bezprizorné moskevské děti (My děti ze stanice Leningradská) nebo hrůzostrašný příběh z idylického Norska, v němž třiatřicetiletá žena zavraždí otce, jenž ji léta sexuálně zneužíval (Má milovaná holčička). Kdo nemá ze zpravodajství dost Iráku, může strávit večer s charismatickým pianistou Samirem Peterem, jenž se netají kritickými názory na současnou situaci v zemi (Pianista z Bagdádu).

Hned dva filmové festivaly proběhnou tento týden. Na západě Čech se připravuje Finále Plzeň (25. 4.–1. 5.), bilanční a soutěžní přehlídka původních českých filmů natočených v loňském roce, v několika pražských kinech pak začíná festival dokumentů o lidských právech Jeden svět (27. 4.–5. 5.). Protože příležitost vidět filmy promítané na Jednom světě se většinou neopakuje, dejme jim v této upoutávce přednost.

O hlavní cenu bude letos soutěžit 16 děl ze všech končin. Třeba snímek Ďáblův horník o 14letém bolívijském chlapci, který po smrti otce živí rodinu nebezpečnou prací v dolech na stříbro, syrový pohled na bezprizorné moskevské děti (My děti ze stanice Leningradská) nebo hrůzostrašný příběh z idylického Norska, v němž třiatřicetiletá žena zavraždí otce, jenž ji léta sexuálně zneužíval (Má milovaná holčička). Kdo nemá ze zpravodajství dost Iráku, může strávit večer s charismatickým pianistou Samirem Peterem, jenž se netají kritickými názory na současnou situaci v zemi (Pianista z Bagdádu).

Silnou pozici budou mít letos na Jednom světě ženy: sekce Film a ženaŽenským hlasem přinesou 17 filmů, které buď ženy natáčely, nebo v nich hrají hlavní roli. Překvapivé může být téma izraelského snímku Odsouzeny k manželství: tři dámy se léta domáhají rozvodu, ale mají smůlu, protože ve Svaté zemi musí s ukončením manželství souhlasit muž. Tři filmy nás nechají nahlédnout za oponu nejhoršího režimu na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].