Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Civilizace

Dánové mizí ze státních škol

Ačkoli je sever Evropy považován za výspu kvalitního školství pro všechny, zažívá nečekané drama. Zejména v Dánsku se totiž státní školy pomalu vyprazdňují a rodiče své děti raději dávají do drahých, ale kvalitnějších soukromých škol. A začíná to překvapivě už na základních školách. Zatímco v roce 1970 bylo na privátní základce jen šest procent Dánů, dnes už je to dvojnásobek. A v hlavním městě Kodani dokonce každý čtvrtý Dán chodí do soukromé základní školy. Proč stále více rodičů raději za základní vzdělání svých potomků platí?

Fotografie: Podívej, tady možná pracoval ten Hitlerův ministr Goethe. • Autor: Respekt
Fotografie: Podívej, tady možná pracoval ten Hitlerův ministr Goethe. • Autor: Respekt

Ačkoli je sever Evropy považován za výspu kvalitního školství pro všechny, zažívá nečekané drama. Zejména v Dánsku se totiž státní školy pomalu vyprazdňují a rodiče své děti raději dávají do drahých, ale kvalitnějších soukromých škol. A začíná to překvapivě už na základních školách. Zatímco v roce 1970 bylo na privátní základce jen šest procent Dánů, dnes už je to dvojnásobek. A v hlavním městě Kodani dokonce každý čtvrtý Dán chodí do soukromé základní školy. Proč stále více rodičů raději za základní vzdělání svých potomků platí?

Segregace základek

Tento trend je o to překvapivější, že v Dánsku podobně jako třeba ve Švédsku či Norsku je společnost zajedno v tom, že sociální stát je i přes vysoké daně výhodný, protože zajišťuje kvalitní služby. A mezi ně samozřejmě patří i vzdělávání. Jenže v posledních letech se zdá, že dánské úřady zřejmě usnuly na vavřínech. Výrazně se totiž vyhrotily rozdíly mezi školami dobrými a těmi špatnými. A přitom Seveřané berou vzdělání svých potomků vážně, často natolik, že jsou ochotni se kvůli škole i stěhovat. To platí ovšem pro takzvaně zajištěné rodiny, rozuměj rodiny nerozvedené, kde ani jeden z rodičů nepobírá sociální dávky a aspoň jeden z nich dosáhl vyššího vzdělání. Zato děti z rodin, které tato kritéria nesplňují, usedají často do méně kvalitních škol, a mají tak chatrnější odrazový můstek k úspěšné kariéře.

Důvody zhoršení školství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].