Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Jak utajit bestseller

Už od března 2003 kraluje knižním hitparádám na celé planetě kniha Da Vinci Code amerického profesora angličtiny a tvůrčího psaní Dana Browna. V současnosti nejprodávanější román světa byl už přeložen do více než 40 jazyků a koupilo si jej 8 milionů čtenářů. Detektivní thriller, který tematicky čerpá z dějin umění, náboženských mysterií a legendy o Svatém grálu, připomíná Ecovo Jméno růže – také tady se v historických kulisách řeší tajuplná záhada. O největší hádanku Da Vinciho kódu se však nepostaral sám americký spisovatel, nýbrž český knižní trh: téměř rok už je román v Čechách přeložený a vydaný, aniž by si ho kdokoli všiml.

Fotografie: Dan Brown jde ve stopách Umberta Eca. Foto: Jerry Bauer • Autor: Respekt
Fotografie: Dan Brown jde ve stopách Umberta Eca. Foto: Jerry Bauer • Autor: Respekt

Už od března 2003 kraluje knižním hitparádám na celé planetě kniha Da Vinci Code amerického profesora angličtiny a tvůrčího psaní Dana Browna. V současnosti nejprodávanější román světa byl už přeložen do více než 40 jazyků a koupilo si jej 8 milionů čtenářů. Detektivní thriller, který tematicky čerpá z dějin umění, náboženských mysterií a legendy o Svatém grálu, připomíná Ecovo Jméno růže – také tady se v historických kulisách řeší tajuplná záhada. O největší hádanku Da Vinciho kódu se však nepostaral sám americký spisovatel, nýbrž český knižní trh: téměř rok už je román v Čechách přeložený a vydaný, aniž by si ho kdokoli všiml.

Správný kód

Za bestseller se u nás považuje kniha, které se prodá zhruba 10 tisíc výtisků, v anglosaském světě je magickou hranicí 1 milion kopií. Český Top 10 má určitá specifika – domácí mezi sebe jen málokdy pustí zahraniční, a tak divoký mix jako Halina Pawlovská vedle Tomáše Halíka se také jen tak nevidí. Globálně se ale k nejvyšším metám prodejnosti vedle vzpomínek celebrit zpravidla propracují dojemné či pragmatické love story nebo napínavé příběhy s nejrůznější náplní.

Technologie psaní bestselleru se dnes vyučuje na celém světě. Tisíce autorů navštěvují kurzy tvůrčího psaní, kde se dozvědí, co čtenář rád, a co ho naopak nudí. Všichni vědí, že je třeba namíchat směs fascinujícího prostředí, napětí a tajemna s obyčejnou lidskostí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].