Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Když děti hrají dospělé

„Zdá se, že dětství není onou blaženou idylou, za jakou ji obyčejně prohlašujeme, že děti jsou v době dětství bičovány jediným přáním, být už velikými a vyrovnat se dospělým,“ napsal v jednom ze svých proslulých spisů Sigmund Freud. Jeho tezi si zřejmě vzal k srdci belgický dramatik, herec a režisér Josse De Pauw (51), když tvořil své netradiční divadelní představení Übung (Cvičení). Šest dvanáctiletých dětí v něm na pódiu přesně napodobuje šest dospělých, kteří za nimi na filmovém plátně prožívají bujnou party v přepychové vile. Inscenace vyvolala v Evropě doslova senzaci a v Belgii a Holandsku získala před dvěma lety titul nejlepší divadelní hry roku. V polovině prosince ji Josse De Pauw osobně představil v pražském Divadle Archa.

mobrazek_78.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_78.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Každý má vydělávat stejně, jako na Kubě. (Basiel Bogaerts v roli Iva.) Foto Phile Deprez • Autor: Respekt
Fotografie: Každý má vydělávat stejně, jako na Kubě. (Basiel Bogaerts v roli Iva.) Foto Phile Deprez • Autor: Respekt

„Zdá se, že dětství není onou blaženou idylou, za jakou ji obyčejně prohlašujeme, že děti jsou v době dětství bičovány jediným přáním, být už velikými a vyrovnat se dospělým,“ napsal v jednom ze svých proslulých spisů Sigmund Freud. Jeho tezi si zřejmě vzal k srdci belgický dramatik, herec a režisér Josse De Pauw (51), když tvořil své netradiční divadelní představení Übung (Cvičení). Šest dvanáctiletých dětí v něm na pódiu přesně napodobuje šest dospělých, kteří za nimi na filmovém plátně prožívají bujnou party v přepychové vile. Inscenace vyvolala v Evropě doslova senzaci a v Belgii a Holandsku získala před dvěma lety titul nejlepší divadelní hry roku. V polovině prosince ji Josse De Pauw osobně představil v pražském Divadle Archa.

Šlechta versus plebejci

Když dětští herci (čtyři chlapci a dvě dívky) nastupují na scénu, začíná se za nimi odvíjet filmový příběh. Bezdětný manželský pár (Robert a Rolanda) v nejlepších letech očekává v honosné vile uprostřed nádherné přírody příjezd svých přátel. Hned z prvního dialogu je jasné, že mezi manžely to příliš neklape. Zvuk filmu je ztlumený a dialog interpretují děti, které se snaží emočně se co nejvíc přiblížit dospělým. Brzy je zřejmé, proč se hra jmenuje Cvičení. De Pauw konfrontuje děti s problémy dospělých, kterým podle něj budou muset v budoucnu čelit. Aby bylo cvičení dokonalé, děti se postupně převlékají do smokingů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].