Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Civilizace

Orianin hněv

Hlas volajícího na poušti je od biblických dob metafora pro lidi, kteří se pokouší naléhavým tónem probudit společnost a upozornit ji na blížící se apokalypsu. Po loňském 11. září se ve světě roztrhl pytel s knihami, komentáři a diskusemi, jež rozebíraly hrozby, vyplývající z prohlubujícího se napětí mezi Západem a islámem. Mnozí autoři a debatéři sice dokázali pronikavě poukázat na iluze a chyby, jichž se západní civilizace dopouští, jen málokdo však byl ochoten ve svých názorech překročit mantinely politické korektnosti i náboženské ohleduplnosti a vystavit se nebezpečí, že jej někdo označí za rasistu.

Deset let mlčení

Hrstce příspěvků, které tuto zaběhlou bariéru inspirativně překročily, vévodí kniha Zlost a hrdost 72leté italské novinářky Oriany Fallaciové, napsaná v New Yorku během dvou týdnů po loňském 11. září. Na její arogantní a chvílemi dost hysterickou, ale strhující stať se metafora „hlas volajícího na poušti“ hodí jako ulitá.

Fallaciová se dříve proslavila reportážemi z Vietnamu, Bejrútu a studenoválečnických bojišť, především však rozhovory, v nichž se projevila její nesmlouvavá, až exhibicionistická povaha. Vyzpovídala Henryho Kissingera, Willyho Brandta, dalajlamu, Ajattoláha Chomejního i pákistánského prezidenta Zulfikíra Alího Bhutta, z něhož vyždímala tak ostrá slova na adresu Indie a Indíry Ghándíové, že v roce 1972 málem nebyla podepsána jedna z mírových dohod mezi oběma státy. Říkalo se, že by Fallaciová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].