Legenda na stojáka
Do Automatu Koruna v jeho zlaté éře mířily desítky tisíc strávníků denně
Spousta pamětníků s nadšením vzpomíná na legendární Automat Koruna v přízemí secesního paláce na dolním rohu Václavského náměstí, který fungoval od počátku třicátých let až do první poloviny devadesátých let 20. století. Jeho zlatou érou však nepochybně byla padesátá léta, kdy ztělesňoval ideální dobové představy o žádoucí proměně veřejného stravování pro pracující v masovou restauraci-továrnu, kde se člověk dobře a rychle nají, takže se nezdrží od budovatelské práce; automat se ale těšil přízni třeba i prezidenta Antonína Zápotockého, který sem údajně chodil na vyhlášené párky v ovčím střívku.
Žádné vysedávání
Do podniku, který se na počátku padesátých let výrazně rozšířil, se nechodilo jen na oblíbené párky, ale hlavně na teplé obědy, na dračku šly také například bramboráky, obložené chlebíčky, dršťková polévka, vepřenky, mléčný jahodový koktejl… Počet hostů prudce narůstal a v průběhu padesátých let se zdvojnásobil až na neuvěřitelných 40 000 denně, přičemž skladba hostů šla napříč nejrůznějšími společenskými vrstvami a skupinami. Jídlo a pití se konzumovalo vestoje a zpravidla v chvatu, s vysedáváním se nepočítalo, přičemž na svůj talíř a sklenici bylo nutné dávat si pozor – v Koruně nechyběli pověstní „somráci“, dojídači a dopíječi zbytků, kteří často využili i krátký okamžik, kdy se host odvrátil od stolu. Na druhé straně Automat Koruna nabízel za nízké ceny bohatý sortiment většinou kvalitních pokrmů studené a teplé kuchyně i rychlé služby s otevírací dobou od rána do pozdních večerních hodin, vzhledem k otevírací době tak zde bylo možné pojíst i mimo čas oběda.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu