0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
6. 8. 20245 minut

Kamala Harris učinila první rozhodnutí. Míří doleva a mezi lid

Viceprezidentským kandidátem demokratů se stal guvernér Tim Walz

V Americe se v souvislosti s prezidentskými volbami obvykle tvrdí, že první skutečně závažné rozhodnutí, jež uchazeč o Bílý dům učiní, je volba jeho viceprezidentského kandidáta. Vrcholový politik svým nevratným rozhodnutím naznačí, jak se bude rozhodovat v jiných vypjatých situacích, při nichž nemůže uspokojit každého, jak umí kalkulovat nebo zda dává přednost dlouhodobým strategickým cílům před krátkodobějšími cíli taktickými.

Také se ukáže, jak dobře a citlivě čte situaci, protože rozhodnutí má svou politickou váhu. Donald Trump například již dnes své volby J. D. Vance nejspíš lituje, zdá se, že byla šitá spíše na míru soupeření s Joem Bidenem a že kontroverzní Vance exprezidentovi zatím přináší spíše trable než vyšší podporu. Trump tak již váhu rozhodnutí snižuje a tvrdí, že o viceprezidenta mají lidé ve skutečnosti zájem pouhé dvě minuty během volby do Kongresu – a pak mizí v zapomnění.

↓ INZERCE

V případě Kamaly Harris měla volba guvernéra Minnesoty Tima Walze nejspíš ještě větší význam, už jen proto, že dosavadní viceprezidentka nemá na kampaň už mnoho času a že je stále pro významnou část Američanů v podstatě neznámou veličinou. Každé její rozhodnutí, slovo či čin tak vlastně v očích části voličů definují, kým vlastně je.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc