0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Kultura11. 8. 20245 minut

Hrát novýma očima

Neztraťme nadšení, ale hledejme pohledy zakódované ve videohrách

Štěpán Šanda

Dvacáté století bylo dobou informací, éru, ve které žijeme, budou definovat hry, jejich interaktivita a herní zážitky, napsal ve svém Manifestu pro ludické století návrhář a spoluzakladatel studia Gamelab Eric Zimmerman. Jak počítačové hry dokážou svébytně a originálně vypovídat o světě, ve kterém žijeme, ale i to, jak se v nich tento svět odráží a jak ho mohou ovlivňovat, teď ukazuje publicistická kniha Ještě jeden level doktoranda AVU a pracovníka nezávislého vývojářského studia Ondřeje Trhoně.

Dává tak smysl, že začíná titulem Kentucky Route Zero, který výrazně vstoupil do debat o umění a počítačových hrách. Interaktivní dobrodružství představuje autor jako pokračování románového magického realismu se společenskokritickým nádechem. Pohybujeme se ve vylidněných pomezních prostorách a na místech, která svými dlouhými prsty omotává důlní a alkoholový korporát. Postavy tu mizí, aby se posléze zase nečekaně vynořily, a hledání titulní nulté silnice s sebou nese mystický nádech. 

↓ INZERCE

Estetika i hratelnost Kentucky Route Zero je uměřená a pozvolná, přesto Trhoň dokáže adventuru vylíčit jako bohatou přehlídku vlivů, inspirací, politicko-ekonomických a kulturních souvislostí i konceptů včetně mediální archeologie. Podobně jako jeden z protagonistů se tak postupně noříme nejen do hry samé, ale i souvislostí herního světa. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc