0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Kultura28. 7. 20245 minut

Jak se kalila perestrojka

Sonda do dějin jednoho podniku maže tlustou čáru za minulostí

Jakub Rákosník

Období přestavby poněkud uniká naší pozornosti. Vnímáme je obvykle jen jako krátký epilog existence komunistického bloku, který je zastíněn jeho monumentální implozí v závěru osmdesátých let. Nevyhnutelnost rozkladu bolševického panství je však jen iluzí a následné vývojové trajektorie režimů zemí jako Čína, Kuba či Severní Korea, kde se onen obrazný „útěk od praporů“ nekonal, jsou toho důkazem. 

Naše vnímání přestavby zastiňuje tragická postava Michaila Gorbačova, jemuž se ve snaze o modernizaci rozdrobilo sovětské impérium pod rukama. A když už se naše pozornost zaměří blíže na proces přestavby, zaslepí ji dění ve vysoké politice, kde Husáka nahradí v prosinci 1987 Jakeš a o necelý rok později Štrougala Adamec… Kvalifikovaně, historickými metodami zpracované pohledy zdola, které by neměly potřebu dobu prvoplánově vykreslit jako barvitý spektákl absurdistánu, proto působí jako příjemné osvěžení. Martin Štefek, působící na Filozofické fakultě UK, s takovým výzkumem přišel. Jeho Perestrojka v Šamotce se věnuje dění na Rakovnicku v rámci tamních keramických závodů. Šamotka byla jedním ze závodů národního podniku Rakovnické keramické závody vytvořeného v roce 1946. Významná část knihy je věnována dění v závodě během normalizace, bez toho by změny během přestavby nebyly srozumitelné. 

↓ INZERCE

Hlavní pozornost je přitom upřena na podnikové ředitele a jejich stýkání a potýkání se závodní stranickou organizací, respektive manévrování v rámci politicko-hospodářského systému během normalizace. Od roku 1965 rakovnický podnik řídil Václav Veselý, který z vyprávění vychází jako obratný manažer schopný se úspěšně pohybovat v rámci normalizačních vztahových sítí. Tváří v tvář stranickým aktérům v závodě i na okrese představoval „těžkou váhu“ a v podání pamětníků převažuje jeho pozitivní hodnocení. V roce 1983 jej nahradil Zdeněk Hanzlík, který naopak několik let teprve musel sbírat síly na to, aby se alespoň přiblížil Veselého konexím a byl schopen čelit – často až šikanózním – zásahům závodního výboru strany. V éře přestavby však již svůj handicap dohnal a ukázal se být více než schopný hráč.  

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc