0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovor14. 7. 202412 minut

Nezradila bych lidi kvůli funkci, to je pro mě červená čára 

S europoslankyní a místopředsedkyní nové europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu Klárou Dostálovou o tom, jak se ANO cítí mezi novými kolegy

Autor: ČTK / Glück Dalibor

ANO se často zaklíná obranou českých zájmů a vy osobně se prohlašujete za liberálku. Zároveň teď máte frakci třeba s rakouskými Svobodnými, kteří jsou s českými zájmy často ve střetu. Místopředsedu vám dělá Roberto Vannacci z italské Ligy (a mimo jiné autor knihy, ve které uráží homosexuály i ženy). Marine Le Pen si od Rusů půjčovala peníze a její partaj je dost vpravo. Viktor Orbán je případ sám pro sebe. Jak hodnotíte spolek, který se vám podařilo dát dohromady? 

Jsem spokojená. Tohle bude skutečně naplňovat priority, které jsme slíbili voličům. Byli jsme v Renew, ale naše cesty se začaly rozcházet s našimi sliby. Když jsme viděli poslední manifest (Andrej Babiš si stěžoval, že frakce chce mimo jiné posilovat Brusel a nejde jí o dostatečnou revizi green dealu – pozn. aut.), který stanovuje cíle frakce, tak jsme si řekli, že to pro nás nebude ta správná cesta. Jsem ráda, že se podařilo sehnat 12 zemí, které mají podobné priority ohledně green dealu, migračního paktu nebo zachování práva veta… 

↓ INZERCE

Neměli byste větší šanci dosáhnout toho, o čem tady mluvíte, v jiné frakci? Nebo alespoň větší šanci vyjednávat o kompromisu? 

Ale za jakou cenu? V Renew se právě utváří hlasovací mašinerie, za nějaké funkce bychom museli takzvaně políbit prsten. A to prostě já neudělám. Dostala jsem obrovské množství preferenčních hlasů, což znamená, že se lidé ztotožňovali s tím, co jsem jim říkala. A já je nebudu zrazovat. Nikdy.  

Není to spíše naopak? Vaši voliči možná počítali s tím, že ANO bude na půdě Evropského parlamentu součástí liberálního mainstreamu a díky jeho „hlasovací mašinerii“ něco podstatného prosadíte. Teď vám naopak – právě kvůli radikálním postojům některých vašich kolegů – hrozí, že budete kvůli minimálnímu koaličnímu potenciálu na okraji. 

ANO bude na půdě Evropského parlamentu dál silné! Založili jsme novou frakci – a jsme třetí největší frakce. 

Myslím, že podporujeme

Jste šéfka europoslanců ANO. Jak jste se podílela na vyjednávání o vzniku té frakce?

Na té vrcholné úrovni, což znamená pan Orbán, pan Kickl a tak dále, jednal pan Babiš. Technická jednání s dalšími zeměmi i s technickými ambasadory v Bruselu už jsem vedla já. 

Kdy jste se dozvěděla o tom, že jste v nové frakci? Zvenčí to vypadalo, že těsně před zmíněnou tiskovkou ve Vídni…

No, tak to nevím, jestli těsně před tou tiskovkou. Opustili jsme Renew ve chvíli, kdy bylo jasné, že bychom museli udělat velké kompromisy, kdybychom tam chtěli zůstat. Předsednictvo ANO rozhodlo, že by to bylo selhání vůči voličům, a řeklo se, že ambice je založení nové frakce.

Vy jste to – z pozice lídryně eurovoleb – řešila i na tom předsednictvu? 

Vystoupení z Renew ano. 

A vznik nové frakce? 

My jsme jenom říkali, že teď budeme všichni hledat potencionální partnery, protože jsme věděli, kde kdo uspěl s jakým volebním programem v rámci Evropského parlamentu. Pak se začalo komunikovat, že na konkrétní věci má podobný pohled Rakousko a Maďarsko, takže se položil základ nové frakce. A pak se hledali další partneři.

Pochyby vyvolal fakt, že nikdo z vašich europoslanců o tom procesu nechtěl mluvit. Proč to nebylo možné?

Shodli jsme se na tom, že je důležité nejdříve jednat, a teprve když budeme mít nějaké reálné výsledky, budeme o tom informovat média. Všem jsme se snažili napsat, ať nám dají ještě prostor a čas, že se vše včas dozvědí.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc