0:00
0:00
Hlavní chod19. 5. 20245 minut

Doba předmikrovlnková

Jak se Československo málem stalo průkopnickou zemí v rychlém ohřevu jídla

Martin Franc
Žádný drobeček: dva metry na výšku a 400 kilo váhy. (Výrobek firmy Raytheon, 1947)
Autor: Bettmann

Mikrovlnná trouba je dnes běžnou součástí vybavení domácností i kuchyněk většiny kanceláří. Pamětníků éry před „mikrovlnkami“ je však stále dost, vždyť doba jejich masivního šíření u nás začala až v devadesátých letech. Nechybělo ale mnoho a Československo se mohlo stát evropským průkopníkem tohoto způsobu přípravy pokrmů.

Na samém počátku vývoje technologie mikrovlnného ohřevu stál totiž Čech, řádný profesor experimentální fyziky na Univerzitě Karlově August Žáček. Ten už v roce 1924 napsal článek o nové metodě ke generování netlumených velmi krátkých elektromagnetických vln pomocí klasických elektronek vhodnou aplikací magnetického pole, tedy za pomoci tzv. magnetronu, zařízení, jež se později začalo využívat k mikrovlnnému ohřevu jídla. K praktickému využití principu magnetronových oscilací ale od článku vedla ještě dlouhá cesta, na jejímž konci byly takové vynálezy jako radar a poté i mikrovlnná trouba.

↓ INZERCE

Ďábel dřímá v detailu

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc