0:00
0:00
Hlavní chod29. 4. 20234 minuty

Místo špeku řepa

Tuzemská kulinární tradice, to byly ve všední den po staletí knedlíky, placky, polévky a kaše... zpravidla vše bez masa. Kdepak vepřová a guláš.

Petra Tajovský Pospěchová
A tohle znáte? Horácké řepance

Je pro mě trochu záhadou, proč je synonymem zdejší kuchyně vepřové, uzené a maso vůbec. Grunt místní gastronomické tradice vždycky tvořila spíš jídla vegetariánská. Byť někdy s přidanou hrstí škvarků, trochou špeku, případně pár lžícemi tuku. Maso jako takové ale bylo na stole vlastně jen v neděli. Možná mají lidé tendenci spíš vzpomínat na to, co bylo sváteční, než na dny všední.

Jahelník a pirogy

↓ INZERCE

Ponořila jsem se teď po deseti letech intenzivně do kulinárního národopisu při přípravě rozšířeného vydání mojí první kuchařky. Práce na Atlasu chutí Čech, Moravy a Slezska mi znovu připomněla, jak bohatá místní bezmasá tradice v kuchyni je.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc