0:00
0:00
Hlavní chod23. 4. 20234 minuty

K jaké plotně se ženy hodí?

Proč je pro Češky, které chtějí budovat kariéru v profesionální kuchyni, stále snadnější vzít to oklikou přes zahraničí

Hana Michopulu
Prý nevydrží ani týden, říkali jí, když začínala. (Hvězdná šéfkuchařka Clare Smyth) 
Autor: Profimedia

V jednom z propagačních rozhovorů k Pohlreichovu souboji restaurací, který televizní šéfkuchař poskytl Lindě Bartošové v pořadu Spotlight, jsme si mimo jiné mohli vyslechnout, že profesionální kuchyni nepovažuje za vhodnou pro ženy.  A není v tom sám. Česko je země gastronomicky silně patriarchální a udržet tradici, kdy se ženy nepouštějí výš než na tzv. studenou kuchyni nebo do cukrářské kuchyňky, se snaží – bohužel - i generace mladších šéfkuchařů.

Ale proč? Zdeněk Pohlreich měl primárně na mysli fyzickou zátěž, dlouhé směny, extrémní nasazení a tak podobně. Ve skutečnosti to ale dlouhodobě nesvědčí nejen ženám, ale ani mužům: „úmrtnost“ je v oboru poměrně vysoká a brzká. Ženy odcházejí z profi kuchyní obvykle v momentě, kdy zesílí vazby typu rodina. Muži, kteří na domácím rodinném provozu u nás participují méně, z nich mizí později, často ze zdravotních důvodů. Jen zlomek z nich se posune na manažerské pozice či se stane spoluvlastníkem podniku, většina to však zabalí a z oboru odejde. O zdravé prostředí se nejedná v případě ani jednoho z pohlaví. Tady tedy příčinu nehledejme.

↓ INZERCE

O svalech to není

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc