Jak známo, konec civilizace se skoro neodvratně blíží, ať už se stane příčinou ekologická katastrofa nebo bude stačit „zhoubná ideologie genderismu“. Kniha kanadského akademika Evana Frasera a bostonského novináře Andrewa Rimase do těchto nálad zapadá svým tématem, ale nikoli hysterickým tónem. Přestože titul Impérium jídla evokuje gastronomický cestopis, jde o populárně naučné dílo s otázkou stravy coby historického, ekologického, ekonomického a politického fenoménu. Že jde v případě českého názvu spíše o marketing, potvrzuje i to, že původní titul Empire of Food je jinde překládán výstižnějším souslovím „potravinová říše“.
Kniha totiž popisuje pět tisíc let vývoje městské civilizace jako sérii vzniků, rozvoje a pádů těchto potravinových říší od Mezopotámie po dnešek. Kapitoly jsou spíše než chronologicky řazeny tematicky a jsou prokládány spoustou příběhů, což způsobuje i jistou nepřehlednost. Přesto z textu vyplývá společné schéma: na počátku stojí přebytek potravin, s nimiž je možné obchodovat, což vede k expanzi, rozvoji měst a specializaci. Specializace však vede k větší zranitelnosti a citlivosti na náhlé změny či změny klimatu, navíc extenzivní zemědělství vyčerpává půdu. Pak stačí výbuch sopky na Islandu jako ve 14. století a nastane katastrofa. Jenže dnes už to není lokální problém - v důsledku globalizace je možné pohlížet na celý svět jako na jedinou velikou potravinovou říši. A zdá se, že jsme nyní na samé hranici její udržitelnosti; před…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu